Els turistes britànics han pogut visitar menys la Costa Brava a causa de la devaluació de la lliura i els belgues i holandesos aquesta temporada han començat les vacances més tard que altres anys. Tot això ha fet que les xifres d'ocupació de la zona baixessin. Amb vista a l'agost, Sabrià afirma que el públic nacional mantindrà l'ocupació d'aquest període i esperen tancar amb xifres semblants a les d'altres anys.
Les xifres de la primavera, que es va tancar amb ocupacions d'entre 12 i 15 punts menys que altres anys, ja anticipaven que la temporada d'estiu seria difícil pels hotelers de la Costa Brava. 'Les dades de la primavera són preocupants', ha afirmat Martí Sabrià que atribueix part d'aquesta davallada a la pèrdua de turistes britànics durant els mesos de maig i juny. En canvi, el turisme interior de cap de setmana -atret pel bon temps- ha estat el que ha salvat la primavera.
D'altra banda, aquest juliol els turistes belgues i holandesos -procedents dels països emissors més importants d'aquest mes- 'han començat les vacances més tard que altres anys', ha explicat Sabrià. 'A les carreteres no s'han començat a veure matrícules holandeses fins fa quinze dies', ha recalcat el gerent que exposa que això ha fet que fins a finals de mes no hagin tingut una ocupació similar a la d'altres estius.
Amb vista a l'agost, el gerent de Costa Brava Centre Hotels ha explicat que 'es juga més amb públics nacionals'. 'Entenem que la gent sortirà menys a l'estranger i farà més presència a casa nostra', ha afirmat Sabrià. Però les estades es segueixen escurçant i resulta 'molt difícil mantenir les xifres d'ocupació d'altres anys', ha afegit. 'Tot i això esperem quedar molt més a prop de les dades habituals del 95% i tancar l'agost fregant el 90%', ha manifestat el gerent.
Mantenir preus, mantenir credibilitat
Les ofertes d'última hora no han passat factura a la Costa Brava. 'Hem aconseguit mantenir els preus tarifa en la mateixa línia', ha explicat Sabrià. 'Segurament no hem aconseguit millors ocupacions perquè hi ha hagut llocs on la davallada de preus ha estat brutal, del 50 i 60%', ha afegit el gerent.
Segons Sabrià, 'mantenir preus és mantenir credibilitat' i, per tant, això significa mantenir la 'línia de qualitat, servei i bona cuina que ens caracteritza'. A més, ha conclòs que les ofertes no han fet caure el servei i ha explicat que 'la gent segueix tenint les mateixes prestacions, la mateixa qualitat del servei i la cuina de sempre'.
Restaurants i ocis, els més afectats
Un dels efectes principals de la crisi és que els turistes consumeixen menys. 'On s'està patint més és a l'empresa petita i familiar i en el sector de la restauració, l'oci i la nit', ha exposat Sabrià. De fet, les pèrdues se situen entre un 20% i un 25% si es compara amb altres estius.
El gerent de Costa Brava Centre Hotels ha afirmat que el conjunt de les xifres són 'força alarmants' però 'menys dolentes del que ens podíem imaginar tal i com havíem previst a l'hivern'.