Toldos Mallol aposta pel mercat del sud de França

La firma comença a remuntar les vendes després d'una caiguda del 40% respecte el 2007

Publicat el 07 de setembre de 2012 a les 13:08
Les instal·lacions del nou local que Toldos Mallol ha obert a Quart (Gironès). Foto: Nerea Guisasola / ACN

L'empresa gironina dedicada a la fabricació i instal·lació de tendals Toldos Mallol, fundada l'any 1926 i amb nova seu a Quart (Gironès), ha aprofitat la difícil situació econòmica actual per invertir en formació per als seus treballadors, crear un programa informàtic intern per millorar la logística, ampliar el seu mercat fins al sud de França i apostar pel disseny tèxtil. Toldos Mallol té 20 treballadors en plantilla i aquest any comença a remuntar les seves vendes amb un 1% de creixement després de registrar una disminució del gairebé el 40% respecte el 2007 a causa de la crisi econòmica. L'empresa ven el 50% de la seva producció a les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà i el Gironès.

Els orígens de l'empresa familiar Toldos Mallol es remunta als inicis del segle XX quan termes com els tendals, la temperatura i l'estalvi energètic van començar a sonar entre els ciutadans. L'empresa, gairebé centenària, va ser fundada l'any 1926 i des de llavors ha treballat en l'àmbit de la protecció solar venent tota mena de tendals, braços invisibles, pèrgoles de fusta, correders, carpes, cortines i tota mena de veles tensades amb diversos dissenys.

L'empresa té tres grans grups de públic, en primer lloc els particulars que compren els tendals per a la protecció solar de les seves terrasses, un segon ventall industrial dedicat a la restauració i els hotels i un tercer grup d'empreses industrials que necessiten fundes i teixits per a les seves màquines. Toldos Mallol té una plantilla variable amb uns 20 treballadors durant la temporada d'estiu - des del mes de maig fins a setembre- que és quan hi ha més demanda, i es manté amb 10 treballadors durant l'hivern.

Invertir en noves tecnologies

Enguany, tot i la crisi econòmica que pateix el sector, l'empresa ha volgut impulsar-se en totes les vessants possibles. En primer lloc, ha optimitzat recursos i ha aglutinat totes les seves fàbriques - anteriorment instal·lades a Sarrià- en un mateix espai a Quart, al Gironès. Ha volgut potenciar la formació de bona qualitat dels seus treballadors, la inversió tecnològica i la optimització logística.

"L'any 2009, quan estàvem en el pitjor moment, vam decidir crear un programa informàtic que ens permetés millorar la gestió i el treball de l'empresa. Tot just ara estem començat a recollir els seus fruits", ha explicat el gerent de l'empresa, Jaume Mallol. Aquest programa informàtic basat en el concepte del 'teletreball' permet millorar la comunicació entre els membres de l'equip, el client i l'empresa i la gestió dels encàrrecs per reduir costos i temps. "Tots els nous elements tecnològics que intentem aplicar serveixen per millorar la qualitat de vida dels nostres treballadors i optimitzar els nostres recursos", ha assenyalat Mallol.

A més de la implantació de noves tecnologies, l'empresa ha volgut apostar pel mercat de sud de França. "En aquest territori no s'acusa tant la crisi econòmica i hem volgut intentar ampliar el nostre mercat tot i que, cada cop, hi ha més empreses que fan el mateix", ha explicat el gerent. "La nostra sort és que treballem amb un producte de bona qualitat i donem un servei total. La gent ens coneix i això és un gran què en aquests moments", ha destacat. L'empresa també vol incentivar i reforçar les vendes a les Illes Balears, sobretot a Mallorca, on ja tenen diversos clients fidels.

Actualment, Toldos Mallol ven a totes les comarques gironines i gran part del seu treball, el 50% es distribueix entre les comarques de l'Alt Empordà, Baix Empordà i Gironès. "Els empresaris de Barcelona cada cop s'acosten més a les comarques gironines i, aquest fet, es veu clarament en el mercat a la comarca de la Selva", ha ressaltat Mallol.

A més dels nous elements logístics i tecnològics, l'empresa també vol potenciar la seva presència en fires d'àmbit internacional i té en compte el medi ambient. "Volem millorar la nostra gestió documental, apostem per una visió més ecologista i de respecte amb el medi ambient, per això tenim clar que s'ha d'eliminar el paper", ha ressaltat el gerent.

Nous mecanismes

"A partir d'ara ens hem fixat com a novetat apostar pel disseny en arquitectura tèxtil i hem creat uns productes 'estàndards' més treballats que podem oferir al gran consum", ha conclòs el gerent. Aquests productes són dissenys més treballats dirigits a empreses del sector del turisme, la restauració o l'oci. "Si només en féssim un per a cada client tindrien un preu desorbitat, com que són mecanismes estàndard el seu cost no és tant alt i aporten un aspecte de disseny diferent al que hi ha actualment en el mercat", ha conclòs Mallol.