Marc Subirà: «Fer ratafia és un hobby que se m'està escapant de les mans»

Aquest veí de Cànoves i Samalús ha creat una ratafia amb aroma de carbó, inspirant-se en la mostra de carboneig que cada dos anys organitza l'associació el Sui

Marc Subirà està elaborant 7.000 litres anuals de la seva ratafia carbonera
Marc Subirà està elaborant 7.000 litres anuals de la seva ratafia carbonera | Cedida
17 de gener de 2025, 15:24
Actualitzat: 15:24h

Marc Subirà és el creador de la Ratafia dels Carboners, inspirada en la mostra de carboneig que cada dos anys organitza l'associació el Sui de Cànoves i Samalús. Aquesta trobada serveix per fer el carbó tal com s'elaborava antigament, una conservació del patrimoni cultural que Marc Subirà ha volgut traduir en els sabors i els aromes de la seva ratafia. El resultat del seu treball ha agradat i, cada vegada més, la ratafia carbonera omple més sobretaules.

Com neix la història d'aquesta ratafia?
Jo ja feia ratafia quan era a Girona, però no va ser fins que vaig arribar a Cànoves, ara fa 17 anys, que em va venir a casa aquesta idea.

Cànoves és terra de carboners...
Quan hi vaig venir a viure no coneixia el poble i, un bon dia, vaig descobrir que l'associació el Sui organitzava cada dos anys una mostra de carboneig. Em va sorprendre molt que un grup de gent del poble mantingués aquesta activitat per recordar com es feia el carbó antigament.

"Utilitzem carbó per fer un procés que permet que quedi aquest regust fumat"

Una activitat molt vinculada al Montseny, d'altra banda.
En aquestes contrades molta gent es dedicava a l'ofici del carbó, era una font d'energia molt important. És així com se'm va acudir la idea de fer una ratafia que barregés aquesta beguda del camp amb l'ofici de carboner. Vaig començar a treballar-hi, a fer proves per elaborar una ratafia que recollís aquest aroma que sentim quan estem a prop d'una carbonera.

Com definiria aquest aroma? Aquest sabor?
La seva particularitat principal, que sorprèn quan la proves, és el seu toc fumat. Utilitzem carbó per fer un procés que permet que quedi aquest regust fumat. És una ratafia molt més fineta i molt més suau que d'altres. La graduació és la mateixa, però el que vam rebaixar molt va ser el nivell de sucre. Les ratafies, generalment, són molt dolces i molta gent se'n queixava. Per això la vam rebaixar de sucres.

marc subira ratafia carboners 2025 cedida nacio
Marc Subirà és fill de Bescanó, però viu a Cànoves des de fa 17 anys. Foto: Cedida

Com va començar a córrer la veu?
Va ser a través del restaurant Can Garriga, de Cànoves, on em van dir que en fes una mica per oferir-lo als clients. Ho vam fer i a partir d'aquí va agradar. Un dia vaig anar a un taller on hi havia un sommelier que havia treballat al Celler de Can Roca. Em va dir que era un producte molt innovador i enginyós i que havia de buscar la forma que la gent ho pogués tastar. A partir d'aquí ens hi vam posar seriosament.

I a elaborar cada cop més litres...
La primera tirada pel restaurant va ser de 20 litres i ara ja estem sobrepassant els 7.000 litres. A banda d'aquesta, jo tinc una altra feina, que està molt més professionalitzada. Fer ratafia és un hobby que se m'està escapant de les mans. N'estic molt content... fins i tot m'han comentat que és la ratafia preferida de l'expresident Jordi Pujol. 

"M'han comentat que és la ratafia preferida de l'expresident Jordi Pujol"

Què li sembla la feina que fa l'associació el Sui?
Hi tinc molta relació i moltes vegades col·laborem junts. Quan fan la mostra de carboneig els regalo ratafia per consumir-la. Penso que és molt interessant de veure la carbonera. Serveix per poder veure com es feia antigament. Molts avis estaven directament relacionats amb el carbó i, que avui en dia encara es conservi, penso que té un valor impressionant. Això és gràcies al Sui.