Alcaldes del PSC del Vallès Oriental critiquen la situació de l'atenció primària a la comarca

Reclamen més hores d’atenció de medicina general i pediàtrica, més recursos humans i més pressupost

Publicat el 02 de juliol de 2022 a les 12:34
Actualitzat el 02 de juliol de 2022 a les 13:04
Diversos alcaldes i alcaldesses socialistes del Vallès Oriental han fet aquest divendres un acte conjunt per denunciar la situació que, segons lamenten, pateix l'atenció primària a la comarca. L'acte ha aplegat els màxims responsables de Montmeló, Parets del Vallès, Canovelles, Lliçà d'Amunt i la Llagosta, a més del diputat del PSC al Parlament, Jordi Terrades, i les alcaldesses de Granollers i Mollet. Segons el partit, aquestes últimes s'hi han sumat "perquè volen donar suport als municipis veïns de menys de 20.000 habitants que són els que més pateixen aquesta problemàtica". El PSC explica que reclamen "més hores d'atenció de medicina general i pediàtrica, més recursos humans i més pressupost". 

L'acte s'ha fet a les portes del Centres d'Atenció Primària de Montmeló, que lamenten que és un dels més afectats: "Ha passat de tenir atenció d'urgències fins a les 12 de la nit perquè el centre està classificat com a atenció continuada, a tancar a les 8 del vespre, i tampoc està obert els caps de setmana ni festius".

L'alcalde montmeloní, Pere Rodríguez, ha criticat que "és inadmissible aquesta situació, tenim una pitjor qualitat d'assistència sanitària que a qualsevol municipi de l'àrea metropolitana". La formació també critica que hi ha menys hores de ginecologia, traumatologia i salut mental. "Volem el retorn immediat a més hores d'atenció presencial i la recuperació immediata de l'horari d'atenció de 8 del matí a 12 de la nit, de dilluns a diumenge, festius inclosos", ha exigit Rodríguez. El batlle ha assegurat que tot i que porten temps reclamant-ho al departament de Salut, no n'han obtingut cap resposta positiva.

Els socialistes també han posat l'exemple de Lliçà d’Amunt per criticar la situació. A la població hi ha dos Centres d'Atenció Primària. El CAP La Cruïlla, que dona servei a Lliçà de Vall, Santa Eulàlia de Ronçana i Bigues i Riells del Fai, també oferia servei d'urgències a la nit, i ara s'ha reduït a un horari de 8 del matí a 8 del vespre. Expliquen que actualment hi ha quatre equips, formats per un metge i un infermer, i diuen que faltaria un cinquè per la gran població a la que dona servei.

Pel que fa a l'altre centre, el CAP Palaudàries, la primera tinent lliçanenca, Mariona Pedrerol, "està gairebé desmantellat": "No hi ha servei de pediatria, només un metge o un infermer, quan abans hi havia tres equips, i a l’estiu, es tanca completament". A més, també critica que "com a la majoria de centres, les baixes no es cobreixen, i això deixa els centres d'atenció primària en una situació molt precària".

Els socialistes també han explicat el cas de la Llagosta: "Amb la pandèmia s'ha passat a un horari de 8 del matí a 8 del vespre. El que reclamem es recuperar l'horari d'abans, que s'allargava fins a les 12 de la nit" ha explicat l'alcalde Óscar Sierra, que ha afegit: "S'han reduït serveis, tot allò específic s'ha vist afectat".

Quant a Parets, l'alcalde Francesc Juzgado també ha reclamat l'horari d'urgències nocturn i ha reconegut que l'atenció telefònica ha millorat: "Vam demanar una ampliació de les línies perquè estaven sempre col·lapsades i vam aconseguir-ne una nova".

Pel que fa a Canovelles, el municipi té un únic CAP i està compartit amb Granollers. L'alcalde, Emilio Cordero, ha explicat que en aquest cas lamenten un "excés de servei telemàtic: "Veïns i veïnes es troben amb la dificultat que els hi agafin el telèfon, perquè deriven els casos allà i les línies estan col·lapsades". Cordero diu que els ciutadans volen tornar a l'atenció presencial i tenir un referent fixe".

Pel PSC, la situació a la resta de poblacions de menys de 20.000 habitants del Vallès Oriental "també és preocupant". "Sant Celoni i Caldes també reclamen recuperar l'horari d'abans de la pandèmia fins les 12 de la nit, i han vist com el servei de pediatria s'ha reduït, això també passa a Sant Feliu de Codines, Vilanova del Vallès i l'Ametlla del Vallès, entre d'altres. I en alguns casos, s'ha eliminat, com és el cas de Vallromanes", lamenten els socialistes.

A més, expliquen que la retallada en els horaris dels Centres d'Atenció Primària que abans oferien horari nocturn "ha provocat que no hi hagi farmàcies de guàrdia i per tant, els veïns d'aquests municipis s'han de desplaçar a Granollers o Mollet".

Pel que fa als dos municipis de més de 50.000 habitants, els socialistes reconeixen que no han vist afectat el servei d'atenció primària com els municipis més petits, però "perquè compten amb més equipaments, a banda de l'hospital". Tot i així, les alcaldesses de Granollers i Mollet, Alba Barnusell i Mireia Dionisio, han volgut donar suport a les reclamacions dels altres alcaldes i alcaldesses socialistes.