
El ple municipal de Granollers no va votar aquest dimarts al vespre la moció conjunta presentada per CiU i Acció Granollers per tal que l'Ajuntament de la ciutat es posicioni a favor de la celebració d'un referèndum on es pregunti a la ciutadania si vol o no que Catalunya sigui un nou estat europeu de ple dret. La moció no va passar de la junta de portaveus perquè el PSC, amb majoria al Consistori, va al·legar manca de temps per debatre la proposta en el si del grup municipal, ja que CiU i Acció Granollers van registrar la moció dilluns a primera hora de la tarda.
Les dues formacions consideren que tot plegat és una excusa dels socialistes granollerins que només busca evitar (o com a mínim, posposar) el debat sobre el referèndum d’autodeterminació. "El fet d'aplaçar la moció respon, al nostre parer, a la manca de voluntat del PSC per prendre una decisió respecte el seu posicionament entorn aquest tema", subratllen els dos grups municipals, que adverteixen que "tornarem a presentar la moció de cara al ple del mes d'octubre".
Consideren que el debat és urgent
CiU i Acció Granollers recorden que el Reglament Orgànic Municipal, a l'article 52, defineix moció com "la proposta que es sotmet directament a coneixement del ple, subscrita per un grup municipal i per raons d'urgència", i no especifica limitacions de temps per presentar-les. Així doncs, i malgrat que la moció es va presentar 24 hores abans de la celebració del ple, CiU i Acció Granollers "considerem que el debat que hi ha al país al voltant de la independència justifica la urgència de la moció, i els grups municipals haurien de poder decidir si donen suport a que el poble de Catalunya decideixi el seu futur democràticament".
La moció que finalment no es va discutir afirma que la millor manera per saber què pensa la ciutadania és preguntar en forma de referèndum sobre el futur polític del país. En aquest sentit, el document també fa referència a la manifestació del passat 11 de setembre, que va ser la més gran de la història del país per demanar que Catalunya esdevingui un nou estat d'Europa. CiU i Acció Granollers argumenten que "Catalunya és una nació i com a tal té dret a l'autodeterminació, donat que la lliure determinació dels pobles és un dret reconegut a diferents pactes internacionals, ratificats pel propi Estat espanyol".