El PP de Granollers participa a l'homenatge a Lluís Companys

Per primera vegada, i amb la presència de tots els grups municipals, l'Ajuntament organitza l'homenatge al president de la Generalitat afusellat per les tropes franquistes ara fa 73 anys

Publicat el 15 d’octubre de 2013 a les 21:00
Lectura del manifest en l'homenatge a Lluís Companys. Foto: Eduard Mas

El portaveu del PP a l'Ajuntament de Granollers, Fermín Gutiérrez, en nom de la formació a la qual representa, ha participat aquest dimarts al vespre en l'homenatge a l'expresident de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys, assassinat per les tropes franquistes el 15 d'octubre de 1940. Poques hores després que des de la bancada del PP al Congrés es cridés "Viva España" quan el diputat republicà Alfred Bosch ha demanat uns segons de silenci en memòria de Companys, Gutiérrez ha dipositat un clavell al peu de l'escultura de l'expresident que hi ha al costat del pavelló municipal, al carrer que també porta el seu nom.

Enguany, per primera vegada i a proposta d'ERC, l'Ajuntament de Granollers (i no els republicans en solitari, com venia fent des de fa més d'una dècada) era l'encarregat d'organitzar l'acte. Per això hi han participat membres de tots els grups amb representació a l'Ajuntament, inclòs el PP, que ho feia per primera vegada. També hi havia molts més càrrecs socialistes que en anys anteriors. "Fa molt temps que tenim clar que aquest acte s'havia d'institucionalitzar, perquè és un homenatge a un president de la Generalitat", ha subratllat el portaveu d'Acció Granollers, Pep Mur. Per la seva banda, l'alcalde Josep Mayoral (PSC) ha destacat que, ara més que mai, "cal reforçar la democràcia, el diàleg i la fermesa que simbolitza Companys". L'alcalde ha confirmat que el Consistori seguirà organitzant l'acte els propers anys.

Pau, tolerància i llibertat
"Des de fa més d'una dècada Lluís Companys ha estat homenatjat en aquest mateix espai en un acte organitzat per ERC. Des d'avui, esdevé un acte institucional i de ciutat en què es rememora la figura de Companys i els seus ideals de pau, tolerància i llibertat", subratlla el manifest que s'ha llegit aquest vespre, que recorda, però, que el reconeixement cap a l'expresident de la Generalitat no és nou. "Pocs anys després del restabliment de la democràcia, l'any 1984, la nostra ciutat va acordar dedicar-li un dels carrers més importants. L'octubre de 2002 es va inaugurar aquesta escultura i aquests jardins al costat de les instal·lacions esportives municipals i del carrer que porta el seu nom", sentencia el text.

L'historiador Josep M. Solé i Sabaté ha fet una glossa sobre Companys, recordant les seves habituals visites al Vallès Oriental per parlar amb els pagesos i sentenciant que la mort del president de la Generalitat "no s'oblidarà mai perquè va ser un exemple per a tots". L'acte, presidit per una gran estelada, i que ha aplegat una quarantena de persones, ha comptat també amb la interpretació d'Els Segadors i El cant dels ocells a càrrec d'alumnes de l'Escola Municipal de Música Josep M. Ruera. Al final, crits d'independència.

L'alcalde i diversos regidors, entre els quals el del PP (el quart per l'esquerra). Foto: Eduard Mas