El PSC no descarta prendre mesures amb Sergi Mingote

L'alcalde de Parets del Vallès presentarà recurs al TSJC amb el convenciment que aquest l'absoldrà

Publicat el 22 d’abril de 2013 a les 18:50
L'alcalde de Parets, Sergi Mingote, a l'esquerra, amb el seu predecessor, Joan Seguer. Foto: Pol Solà

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha explicat que el partit "està estudiant" si pren alguna mesura amb l'alcalde de Parets del Vallès, que ha estat inhabilitat durant un mes i mig per un delicte de malversació de fons públics. En la roda de premsa posterior a l'executiva nacional del PSC, aquest dilluns, Collboni no ha concretat res més, però ha dit que "un cop la justícia ha parlat s'ha d'acceptar allò que s'ha sentenciat". Mentrestant, l'alcalde, Sergi Mingote, ha emès un comunicat on reitera la seva innocència i manifesta "amb la màxima contundència que mai hi ha hagut malversació de fons públics". Mingote anuncia que presentarà recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) "amb el convenciment que la sentència final ha de ser absolutòria".

L'alcalde de Parets, i el seu antecessor en el càrrec, el també socialista Joan Seguer, han emès un comunicat on reiteren la seva innocència. Ho han fet dos dies després d'haver estat condemnats per l'Audiència de Barcelona a una pena d'un mes i mig d’inhabilitació, a tres mesos de presó i a una multa de 300 euros per pagar un informe grafològic amb diners públics. El passat 10 d'abril un jurat popular ja els va considerar culpables.

Recurs al TSJC
En el text, els processats subratllen amb "satisfacció" el fet que "la jutgessa hagi fet l'aplicació mínima possible." El fiscal sol•licitava cinc mesos de presó i cinc d’inhabilitació per càrrec electe. L'acusació particular elevava la inhabilitació a un any. Tot i així, Mingote i Seguer asseguren que "encara que la pena mínima hagués estat d'un euro també hauríem fet recurs, perquè continuem manifestant amb la màxima contundència que mai hi ha hagut malversació de fons públics".

En aquest sentit, anuncien que presentaran recurs al TSJC i es mostren "convençuts" que "la sentència serà absolutòria". Afegeixen que "en cap cas seria just que les dues persones que van denunciar coacció per anònims (van perdre el judici corresponent contra la suposada autora, la regidora de l’oposició Rosa Martí), que van rebre entre els anys 2004 i 2005, siguin finalment les persones acusades de cometre un delicte".

Mingote i Seguer continuen reiterant que "l'encàrrec de l'informe cal·ligràfic per part de l'Ajuntament, motiu de la demanda, va comptar amb el vistiplau de la mateixa demandant, la portaveu de Nova Opció per Parets, Rosa Martí, abans que aquest desvetllés que ella havia estat l'autora dels anònims". Per aquest motiu, recorden que "un cop corroborada l'autoria per part de l'estudi cal·ligràfic és quan Martí va interposar la demanda". Alcalde i exalcalde acaben el text demanant que el cas "es resolgui com més aviat millor" perquè "l'únic que fa és perjudicar la imatge de Parets".

Un informe del 2005
Tot plegat es remunta a l'any 2005, quan Seguer -aleshores alcalde- i Mingote -regidor- van encarregar un informe a un pèrit grafològic per comparar els anònims ofensius que van rebre durant dos anys amb documentació de l'arxiu municipal de la localitat. L'informe va concloure que Martí era la responsable del setge epistolar.

Martí, que va ser alcaldessa del 79 al 90, va decidir llavors interposar dues denúncies contra Seguer i Mingote. La primera era per revelació de secrets, ja que considerava que s'havien sostret documents escrits per ella de l'arxiu municipal per fer la prova. La segona era per malversació de fons públics, perquè l'informe va ser pagat amb fons de l’Ajuntament. L'estudi, concretament, va costar 1.847 euros. Alcalde i exalcalde van quedar absolt pel delicte de revelació de secrets. En canvi han estat considerats culpables per malversació de fons públics per l'Audiència de Barcelona. Ara caldrà esperar a la resolució del TSJC.

Jaume Collboni, en roda de premsa a la seu del PSC, aquest dilluns. Foto: Rafa Garrido