
El regidor del PSC i president de Granollers Promocions, Jordi Terrades, ha admès que l'empresa pública que gestiona el patrimoni municipal del sòl i les polítiques d'habitatge a la ciutat s'hagués dissolt dimarts passat si, com marquen els estatuts, dos terços dels membres de la junta general hi haguessin estat d'acord. L'equip de govern va incloure la liquidació a l'ordre del dia, però el no suport de CiU, que denuncia que els números de l'empresa no quadren, va obligar Terrades a posposar la dissolució. La resta de formacions no s'hi oposaven.
Aquest dilluns, en una roda de premsa a l'Ajuntament, el regidor ha reiterat que dissoldre Granollers Promocions "és el més positiu per a la ciutat", però ha evitat afirmar que això succeiria si CiU canvia d'opinió. I ara per ara, els números de l'empresa pública segueixen sense convèncer a la federació nacionalista. De fet, si no s'anuncia el contrari durant les properes setmanes, la dissolució no es plantejaria fins a la propera junta general, que s'ha de celebrar a finals d'any. Si no es liquida d'immediat, l'equip de govern es planteja aplicar un pla d'estabilitat i sanejament, és a dir, que tornaria a actuar sobre la plantilla de Granollers Promocions: els 9 treballadors que hi ha ara passarien a realitzar altres tasques a l'Ajuntament. "Així resoldríem gran part de les pèrdues que hi ha ara", ha apuntat Terrades.
Resposta als dubtes de CiU
El regidor creu que CiU està utilitzant la possible dissolució de Granollers Promocions per atacar l'equip de govern, i ha rebutjat en reiterades ocasions les denuncies d'opacitat en la gestió de l'empresa pública. "Sempre s'ha actuat amb la màxima transparència", ha destacat, recordant que a la junta general hi ha membres de tots els grups polítics, que els comptes sempre els han auditat empreses externes i que cada tres anys s'ha canviat d'empresa auditora.
Terrades ha volgut contestar punt per punt els dubtes de CiU: sobre l'augment d'uns 60.000 euros en els interessos pagats als bancs, ha detallat que es deu a la pujada de l'Euríbor; i sobre l'augment de les pèrdues pressupostades en la gestió de la zona blava, ha apuntat que es deu a l'increment de l'IVA. Això sí, Terrades ha admès que tot plegat "no es va explicar bé a la junta general", i s'ha compromès a resoldre tots els dubtes a la propera junta o en una trobada amb la resta de formacions polítiques.
L'alt cost de l'aparcament de Can Comas
Pel que fa als números negatius de Granollers Promocions, més de 7 milions de pèrdues en només tres anys, el regidor ho ha atribuït, principalmeht, a la greu crisi i a la construcció del pàrquing de Can Comas, que va costar uns 10 milions d'euros. A més, ha afegit que tot i la mala situació econòmica s'ha construït habitatge públic per destinar-lo a lloguer social. "La crisi ens ha explotat a la cara, i els actius de Granollers Promocions s'han depreciat", ha subratllat. Tot i això, ha volgut destacar que els actius són de 17 milions, mentre que els passius (el que es deu als bancs) són de 12. A més a més, hi ha una reserva (dels beneficis d'anys anteriors a la crisi) d'1.400.000 euros. "L'auditoria dels comptes del 2012 conclou que hi ha un fons de maniobra positiu", ha sentenciat Terrades.
El regidor ha aclarit que la dissolució es planteja ara perquè no hi ha la intenció en un futur proper de construir més habitatge públic. A més, les xifres han ajudat a decidir a l'equip de govern. I és que la depreciació d'actius de Granollers Promocions s'ha accentuat aquest any, passant dels més de 22 milions del 2011 als menys de 18 milions de l'any passat. Això s'explica, segons ha detallat Terrades, perquè, per exemple, el sòl comprat per portar a terme el pla urbanístic de la Bòbila ha passat d'estar valorat en més de 3 milions a costar menys de 900.000 euros. Una xifra, aquesta última, que no quadra a CiU, que en els propers dies espera resoldre tots els dubtes per recolzar o no una dissolució que demana des de fa anys.