Els alcaldes de Granollers i Caldes, junts per defensar una educació pública de qualitat

Una dotzena de batlles d'esquerres creuen que l'ensenyament perilla i carreguen contra el Govern

Publicat el 08 de setembre de 2012 a les 17:30
L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, durant la presentació. Foto: Javi Polinario

Una dotzena d'alcaldes d'esquerres d'arreu de Catalunya, entre els quals el de Granollers, Josep Mayoral, i el de Caldes de Montbui, Jordi Solé, han constituït el Fòrum d'Alcaldes i Alcaldesses per l'Educació de Catalunya amb què pretenen "garantir i defensar l'educació pública de qualitat", segons ha manifestat en la presentació aquest divendres l'alcaldessa de L'Hospitalet, Núria Marín (PSC). Aquests batlles han criticat la gestió del Govern de la Generalitat i de l'Estat en matèria educativa, "ja que ho consideren una despesa", han dit. Al manifest que han fet públic denuncien que l'educació està en perill i que ha de ser una prioritat. Aquest Fòrum, que neix "amb vocació de permanència", és "obert i plural", segons ha dit l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor (ICV).

El Fòrum d'Alcaldes i Alcaldesses per l'Educació de Catalunya és un nou òrgan de reflexió i de treball que té per objectius vetllar per la qualitat de l'educació i denunciar aquelles accions que posin en perill i trenquin el consens i els acords assolits en matèria d'educació en els darrers anys a Catalunya. El Fòrum el formen alcaldes d'esquerres, majoritàriament del PSC, d'ICV i d'ERC com ara Andreu Francisco, alcalde d'Alella; Montse Barniol, alcaldessa d'Alpens; Lluís Tejedor, alcalde del Prat de Llobregat; Núria Marín, alcaldessa de L'Hospitalet; Juli Fernández, alcalde de Palafrugell; Jordi San José, alcalde de Sant Feliu de Llobregat; o Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona.

Denuncien la reducció del pressupost en educació
Aquests alcaldes veuen amb preocupació la reducció del pressupost en educació de la Generalitat de Catalunya, que asseguren que ha estat d'un 14% en dos anys. Per això creuen que "posa en perill el model d'escola pública catalana que hem assolit amb tant d'esforç". Per a ells, aquesta situació s'agreuja amb la incorporació de les mesures imposades arreu de l'Estat pel Ministeri d'Educació.

Lluís Tejedor ha considerat que "no és possible un projecte nacional de progrés de qualitat sense un país vertebrat socialment també de qualitat". I per tenir un país així "és imprescindible invertir més en educació", ha afegit. En el seu manifest de constitució, els alcaldes demanen al Govern que "garanteixi de forma efectiva, no retòrica, el diàleg i la cooperació amb els ajuntaments sota el principi de lleialtat institucional i que, amb urgència, prioritzi la inversió en educació com a millor garantia de futur, la millor inversió possible per superar aquesta greu situació econòmica, política i social que viuen els pobles i les ciutats de Catalunya."

Els batlles que han assistit a la presentació del Fòrum d'Alcaldes i Alcaldesses per l'Educació de Catalunya. Foto: Javi Polinario