Es milloraran els horaris, freqüència i coordinació dels trens en la línia C7 de rodalies de Barcelona

Publicat el 28 de setembre de 2005 a les 15:12
La Comissió de Foment del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest matí una Proposició no de Llei del Grup Parlamentari Català (Convergència i Unió) que insta el Govern del PSOE a millorar diversos aspectes de la nova línia 7 de rodalies de Barcelona. La iniciativa ha tirat endavant amb el vot de tots els grups parlamentaris, excepte el vot en contra del PSC-PSOE i l'abstenció d'ERC.

El Portaveu de Foment de CiU al Congrés, Jordi Jané, ha mostrat la seva satisfacció per l'aprovació d'aquesta iniciativa i ha manifestat al PSC que ''la iniciativa no va en contra de ningú sinó a favor dels usuaris''.

Aquestes millores se centren principalment, ha explicat Jané, en impulsar la millora de la coordinació horària entre les línies C4 i C7 que permeti aconseguir temps màxims d'espera de 10 minuts, impulsar la millora progressiva de la freqüència de trens en la línia C7 perquè a finals de 2005 hi hagi una freqüència de pas de 4 combois per hora, impulsar l'ampliació dels horaris de funcionament matinals i nocturns, ampliar fins a l'estació de Barcelona Sants el recorregut dels trens en sentit Martorell-Hospitalet (ara finalitzen a Sant Andreu Arenal), impulsar la remodelació de les estacions de Castellbisbal i Martorell; i incorporar una partida pressupostària en els Pressupostos Generals del 2006 per obrir el tram entre Cerdanyola-Universitat i Mollet del Vallès l'any vinent; i iniciar els tràmits necessaris amb la Generalitat per la redacció del projecte d'interconnexió de les estacions de Rubí i Hospital General, així com l'intercanviador de Vullpalleres, situat entre les estacions de Sant Cugat i Sant Joan, en el termini màxim de sis mesos.

Jané ha recordat que el passat 23 de maig va començar a funcionar la nova línia 7 de rodalies de Barcelona que aprofita 14 quilòmetres de la línia ferroviària Castellbisbal-Mollet, utilitzada fins ara exclusivament per a mercaderies. L'entrada en funcionament d'aquesta línia és una reivindicació històrica des de l'any 1982, ja que permet connectar l'Hospitalet de Llobregat amb Martorell i facilita la comunicació transversal entre el Baix Llobregat i el Penedès amb la UAB i el Vallès Occidental sense passar per Barcelona. També implica importants estalvis de temps en els desplaçaments i la millora de la connectivitat de dues ciutats com Rubí i Sant Cugat del Vallès.

Des dels seus inicis, la línia Castellbisbal-Mollet comptava amb 4 estacions per a un hipotètic serveis de viatgers. Amb aquesta nova línia s'obren al públic per primera vegada les estacions de Rubí i Sant Cugat del Vallès, després que l'any 1996 s'obrís l'estació de Cerdanyola Universitat. Per tant, encara queda pendent l'entrada en servei de la resta de la línia corresponent al tram Cerdanyola Universitat-Barberà del Vallès-Mollet Sant Fost a efectes d'ampliar la interconnexió a la comarca del Vallès.

En general, els viatgers valoren positivament l'estalvi de temps en els seus desplaçaments i el disseny de les noves estacions (Rubí i Sant Cugat), però ''els viatgers es mostren descontents amb alguns aspectes, principalment, respecte als horaris, la freqüència de circulació i la seva coordinació amb les circulacions de trens en les estacions que permeten realitzar canvis de línia''.

Contrasta també la remodelació de les estacions de Sant Cugat i Rubí (són les primeres bioclimàtiques de tot l'Estat) amb l'estació de Castellbisbal, amb un edifici antic que compta amb serveis mínims, i l'estació de Martorell, construïda l'any 1929. La remodelació d'aquestes estacions, que ja estaven previstes inicialment, és una necessitat urgent a efectes de millorar la qualitat del servei de la nova línia.

Pel que fa als horaris, Jané ha destacat ''la inexistència de trens que circulin entre Martorell i Cerdanyola del Vallès i arribin al centre de Barcelona entre les 8 i les 9 del matí, horari d'inici de la majoria d'horaris comercials''.

També diverses organitzacions han manifestat, ha senyalat el diputat nacionalista català, ''la necessitat d'incrementar les freqüències de pas i la coordinació horària entre les línies C4 i C7''. ''Si realment l'objectiu és la vertebració del territori, l'estalvi de temps en els desplaçaments i la creació d'una veritable alternativa al transport privat, s'han de garantir les connexions en els extrems de la línia amb una màxima coordinació entre els horaris i la minimització en els temps d'espera'', ha exposat Jané.

La Proposició no de Llei de CiU aprovada avui en la Comissió de Foment exposa, textualment:

''El Congrés dels Diputats insta el Govern a:

1.Impulsar la millora en la coordinació horària entre les línies C4 i C7 de rodalies de Barcelona, que permeti aconseguir temps màxims d'espera de 10 minuts.

2.Impulsar la millora progressiva de la freqüència de trens en la línia C7, aconseguint a finals de 2005 una freqüència de pas de quatre trens per hora.

3.Impulsar l'ampliació dels horaris de funcionament matinals i nocturns de la nova línia C7, a efectes d'igualar la franja horària de servei amb la línia C4 que permeti un servei combinat entre les dues línies.

4.Ampliar fins a l'estació de Barcelona Sants el recorregut dels trens de la línia 7 en sentit Martorell-Hospitalet que actualment finalitzen el seu recorregut a Sant Andreu Arenal.

5.Impulsar la remodelació de les estacions de Castellbisbal i Martorell, iniciant els tràmits necessaris durant l'any 2005.

6.Incorporar una partida específica per a la línia C7 al Projecte de Pressupostos Generals de l'Estat de l'any 2006, amb la dotació necessària per a l'obertura del servei ferroviari de viatgers en el tram entre Cerdanyola Universitat i Mollet del Vallès durant l'any 2006.

7.Iniciar els tràmits necessaris amb la Generalitat de Catalunya i els municipis afectats per la redacció del projecte d'interconnexió de les estacions de Rubí (línia C7 RENFE) i Hospital General (FGC), així com per a l'intercanviador de Vullpalleres, situat entre les estacions de Sant Cugat (C7) i Sant Joan (FGC), en un termini màxim de sis mesos''.