Granollers ha aprovat aquest dimarts, de forma inicial, el nou Pla de Mobilitat Urbana pels pròxims sis anys. Segons l’equip de govern, “es planteja en termes realistes i assumibles” i continuarà amb l'esperit del pla de l'any 2009, el primer que es va aprovar a Catalunya i durant el qual es va ampliar l’illa de vianants i es va regular l’aparcament.
El pla té com a objectius potenciar el canvi modal a modes de transport més sostenible, reduir els contaminants atmosfèrics PM10, NOx i NO2, reduir les emissions de CO2, reduir el consum final d’energia associat al transport, assolir paràmetres legals en relació amb la contaminació acústica i reduir l’accidentalitat associada a la mobilitat.
Es proposa disminuir el nombre de desplaçaments en vehicle privat i potenciar els desplaçaments en transports més sostenibles (a peu, bicicleta i transport públic). Per potenciar els desplaçaments a peu, es proposa millorar els itineraris de connexió entre els barris, amb els polígons industrials i la connexió entre les estacions de transport públic.
D'altra banda, el pla fixa els criteris a implantar sobre la xarxa de vianants: s’estableix que les voreres noves tindran una amplada mínima de 2 metres; que els carrers de menys de 7 metres haurien d’esdevenir de plataforma única o limitar-hi la circulació només als veïns; que els carrers de menys de 9 metres no haurien de tenir més d’un carril de circulació i un d’aparcament (per deixar els 2 metres de vorera); i que en vies de pas, caldrà situar els passos de vianants a no més de 100 metres de separació.
Pel que fa a l’illa de vianants, se’n preveu una ampliació delimitada pel perímetre format pel c. Sant Jaume, av. del Parc, av. Sant Esteve, Bisbe Grivé, Navarra i Torras i Bages.
Una altra proposta és la creació d’un plànol que indiqui les distàncies i temps de recorregut a peu entre els punts/equipaments més concorreguts. Un plànol que se situaria també als aparcaments soterrats i dissuasius.
Altres actuacions per incentivar els desplaçaments són: fer actuacions de manteniment als itineraris escolars per reforçar-ne la seguretat per als infants i crear zones pacificades als barris.
Un dels punts on el Pla posa l’accent és en la mobilitat en bicicleta. Així, es fixen criteris per crear una xarxa ciclable, un treball que es fa amb l’entitat Granollers Pedala. En aquest sentit, s’estableix que els itineraris en bici seran sempre per la calçada (només s’aprofitaran les voreres-bici en la fase prèvia d’implementació); i que als carrers de velocitat 30 km/h, les bicis circularan en el sentit dels vehicles o bé en carril bici segregats, com als carrers de 50 km/h.
El pla proposa la creació, al centre de la ciutat, d’una oficina de la bicicleta, que esdevingui el referent en aquest mitjà de transport, el promocioni, ofereixi un aparcament segur, sigui centre de distribució de mercaderies i s’enllaci amb la xarxa d’itineraris ciclables. També es proposa un pla de senyalització d’itineraris, millorar el registre de bicicletes (que la ciutat s’uneixi a la iniciativa www.biciregistre.cat, per minimitzar el risc de robatori), així com fer campanyes a favor de la bicicleta (a les escoles, formació, civisme…).
D’altra banda, es proposa ampliar les potencialitat de la Distribució Urbana de Mercaderies amb bicicleta (DUM), iniciada el 2016, amb la incorporació d’algun vehicle elèctric que permeti repartir paquets de més grans dimensions.
El ple preveu també la millora de la mobilitat en transport públic, amb accions com la millora de l’intercanviador modal de la pl. Serrat i Bonastre, l’increment del nombre de vehicles per millorar-ne la puntualitat -sobretot, de tarda (el nombre de passatgers l’any 2016 ha estat de més d’1,3 milions, i s’ha superat així el sostre de capacitat fixat en 10.000 passatgers/mes).
En l’apartat d’aparcament, el Pla es proposa consolidar els aparcaments dissuasius, ampliar l’àrea blava als carrers amb activitat comercial i la zona verda d’aparcament prioritari per als residents.
L’oposició, dividida
Segons informa VOTV, per alguns partits de l'oposició aquest nou pla és poc ambiciós i segueix sense solucionar l'excés de trànsit a la Ronda Sud. En aquest punt han tornat els retrets sobre la construcció d'aquesta via sense soterrar, i que perjudica als barris de Tres Torres i Can Bassa. No obstant, des del govern, s'han anunciat mesures per esponjar el trànist i facilitar el pas dels viannats. PSC, Ciutadans i PP hi ha votat a favor; Crida-CUP, en contra; i PDECat-Demòcrates i ERC-AG s¡han abstingut.
Pel que fa a la resta del ple, s’ha aprovat el Protocol d'Abordatge de les Violències Masclistes, una de la CUP contra les agressions feixistes, racistes, classistes i sexistes i una altra de la Junta de Portaveus per mantenir totes les línies i grups educatius i adequar la ràtio a les necessitats de la ciutat.
Granollers aprova de forma inicial el nou Pla de Mobilitat Urbana
Segons l’equip de govern, continuarà amb l’esperit del pla del 2009 | Per l’oposició és poc ambiciós i segueix sense resoldre l’excés de trànsit de la Ronda Sud

- Vista de Granollers des del Centre Vallès -
- Ajuntament de Granollers
Ara a portada
-
Successos Detenen un home que venia drogues a l’aparcament d’un festival de música a Montmeló Redacció
-
-
Successos Dos detinguts per intentar sostreure una bossa de mà en un aparcament de Granollers Redacció
-
-
Societat Un incendi en una nau d'autocaravanes de Granollers obliga al confinament d'una zona comercial
Publicat el 29 de novembre de 2017 a les 22:51
Actualitzat el 29 de novembre de 2017 a les 22:59
Et pot interessar
-
Política Granollers i Sabadell reforcen aliances amb una trobada entre els dos governs
-
Política ERC, Junts i Primàries presenten una moció perquè Granollers doni suport a La Bressola
-
Política Les alcaldesses de Granollers i Mollet viatgen a Brussel·les per tractar les necessitats del territori
-
Política Llum verda al canvi de comarca d'Aiguafreda: del Vallès Oriental a Osona