SI: «El PSC ha de tornar la pasta de les motxilles de la Diputació de Barcelona»

L'actual president de la corporació assegura que unes 50 persones van cobrar sobresous

Publicat el 18 d’octubre de 2011 a les 19:15
Tena, molt crític amb el 'cas motxilles' de la Diputació de Barcelona. Foto: Q.S./ND

Solidaritat Catalana per la Independència està disposada arribar fins al fons de les "motxilles" de la Diputació de Barcelona. Si ahir el diputat Alfons López Tena denunciava l'existència d'un sistema de pagaments als ex-treballadors de la casa que podria incórrer en diverses il·legalitats, aquesta tarda, i des dels faristols del Parlament, ja ha avançat que divendres es personarà a l'edifici de la institució per tal de demanar documentació que acompanyi una futura denúncia a fiscalia.

Segons Tena, el sistema implica que tots els treballadors de la Diputació i dels seus organismes autònoms que cessaven d'alguna responsabilitat però continuaven en nòmina de la casa mantenint catorze pagues del sou anterior, pugessin o baixessin de categoria. Uns complements coneguts pel malnom de "motxilles". Segons Solidaritat, els decrets que establien aquests pagaments implicarien José Montilla, Celestino Corbacho i Antoni Foguè així com Manuel Royes, a qui aquesta tarda han posat en el mateix sac, en un presumpte delicte de malversació de diners públics si finalment el subgrup parlamentari denuncia els fets davant la fiscalia.

A la vista dels fets, SI ha intentat destriar els decrets per poder comprovar qui s'hauria beneficiat d'aquestes "motxilles". Una tasca que, segons Tena, ha estat "impossible perquè els decrets no han estat publicats al Butlletí Oficial". Pel diputat independentista, els decrets són "clandestins i representen un sistema corrupte i clientelar". "Els socialistes han de tornar la pasta que s'han endut de la Diputació", ha reblat Tena qui ja ha avançat que els diputats del seu subgrup es personaran divendres a la seu de la institució municipal per exigir la documentació que reclamen.

El PSC culpa la Generalitat dels sobresous
D'aquesta manera, Tena ha volgut respondre al PSC que s'ha tret les puces de sobre culpant la Generalitat dels sobresous. Concretament, el grup socialista de la corporació provincial argumenta que el decret de 2000 es basava en un de similar dictat per la Generalitat tres anys abans, quan Jordi Pujol era president. Per Tena aquesta defensa és de "delinqüent de coll blanc, que no té codi d'honor al contrari que el delinqüent habitual que mai apunta a un altre".

Per la seva banda, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve (CiU), ha revelat aquest dimarts que unes 50 persones van poder cobrar el sobresou a la corporació provincial i ha reiterat que el tema està en mans de la comissió jurídica assessora de la Generalitat per determinar si hi va haver alguna il·legalitat. Esteve, però, no ha facilitat la xifra global a la qual podrien ascendir aquests sobresous i ha subratllat que el fet d'investigar aquestes suposades irregularitats no respon a finalitats polítiques, sinó a la voluntat de determinar si el pagament d'aquests suplements econòmics per ocupar un càrrec a persones que ja havien estat cessades va ser legal o no.