Una família de Vallgorguina porta davant del jutge els exdirectius de Caixa Laietana

L'advocada dels vallesans afirma que l'entitat financera va abusar de la confiança dels seus clients sabent que el producte tenia «ànim d'estafar»

Publicat el 23 de desembre de 2013 a les 19:30
El jutjat d'instrucció número 3 de Mataró (Maresme) ha admès a tràmit la querella presentada per dues branques d'una família de Vallgorguina afectada per la venda de preferents per part de Caixa Laietana i ha imputat part de la cúpula de l'entitat financera, absorbida en el seu dia per Bankia. Pere Antoni de Dòria, exdirector general de Caixa Laietana, Josep Ibern, que el va succeir en el càrrec i després va ser president de l'entitat, i cinc exdirectius més han de comparèixer el 22 de gener com a querellats als tribunals per haver emès aquest tipus de participacions i haver-les venut a petits estalviadors, segons ha avançat aquest dilluns l'Ara.

L'advocada de la família de Vallgorguina que ha interposat la demanda per la venda de preferents, Montserrat Vinyets, ha celebrat l'admissió a tràmit de la mateixa i espera que el procés judicial esclareixi si hi va haver "acord delictiu previ" entre els directius. En declaracions a l'ACN, Vinyets ha afirmat que no s'ha d'estudiar si en cada cas es va informar prou o no abans de vendre el producte financer sinó que el més important és que aquest és un producte "que es va pensar amb ànim d'estafar als estalviadors" i que es va "abusar" de la confiança dels clients cap a l'entitat. En la seva interlocutòria, el jutge Jorge Juan Simarro estima que hi podria haver un delicte d'estafa, almenys pel que fa a la venda de preferents.

Oficina tancada a Vallgorguina
La família de Vallgorguina que ha portat els exdirectius de Caixa Laietana davant del jutge té set membres que han dipositat fins a 180.000 euros en subordinades i preferents des del 2001, però que desconeixien que havien comprat aquests productes financers. La família no va descobrir fins el 2012 que tenia els seus estalvis a través d'aquests productes i llavors va decidir posar el cas en mans de la justícia. En un primer moment van interposar una demanda civil, com acostumen a fer tots els afectats, però més tard la seva advocada va decidir passar el cas a la via penal. L'advocada afegeix que el 2012 es va produir una "segona conducta delictiva" perquè es van bescanviar tant les subordinades del 2001 com les preferents del 2009 per accions de Bankia "que no tenien valor".

Vinyets apunta que Vallgorguina és un cas paradigmàtic perquè és un poble petit on només hi ha aquesta entitat financera i on els clients, bona part d'ells gent gran, tenen dipositada tota la seva confiança i un tracte molt proper amb els directors de l'entitat. "La relació de confiança era molt forta i s'ha abusat d'aquesta situació", ha lamentat. A més, ha apuntat que aquesta oficina està tancada actualment i els clients afectats ja no tenen ni el dret a la queixa.