Les obres de l’antiga Escola del Carme de Caldes arriben al seu equador

El projecte té un pressupost d’adjudicació 2,5 milions d’euros, dels quals el 90% ha rebut una subvenció dels fons Next Generation

Un moment de la visita d'obres
Un moment de la visita d'obres | Ajuntament de Caldes de Montbui
Redacció
09 de setembre de 2024, 13:25
Actualitzat: 13:40h

Aquest matí s’han trobat a l’antiga Escola del Carme de Caldes de Montbui responsables dels serveis de Promoció Econòmica La Piqueta, de Serveis Municipals, de Ràdio Caldes, del Jutjat de Pau i de Participació Ciutadana. Acompanyats per l’alcalde, Isidre Pineda, el regidor d’Urbanisme, Jordi Martín, i un dels dos arquitectes directors de l’obra, Néstor Sulkin. 

La comitiva ha visitat els diferents espais que s’assignaran als respectius serveis. La part de l’edifici que data de 1880, amb accés des del carrer de Bellit, acollirà el Jutjat de Pau i una sala polivalent per a usos d’entitats, socials i culturals a la planta baixa, l’empresa Serveis de Caldes a la primera planta i els serveis de promoció econòmica actualment allotjats a La Piqueta a la segona planta. També inclourà espais per a entitats i una plaça oberta als carrer Bellit i Canal. 

D’alta banda, l’edifici més recent, construït als anys 70, acollirà espais destinats a ús d’Acció Cívica Calderina, una planta per al futur projecte de robòtica municipal i els estudis de Ràdio Caldes. 

Durant la visita, regidor i alcalde han explicat als assistents que l’obra es troba executada al 50% i que es preveu acabar el projecte constructiu a principis de l’any 2025, amb l’objectiu d’acabar de començar el trasllat de serveis a partir de setembre del mateix any. 

Un projecte amb el 90% del cost subvencionat 

Les obres de transformació de l’antiga escola del Carme en un edifici sociocultural tenen un pressupost d’adjudicació 2,5 milions d’euros, dels quals el 90% ha rebut una subvenció dels fons Next Generation

L’antic Col·legi del Carme, format per un conjunt de tres edificis, situats al voltant d’un pati de grans dimensions, està situat en una parcel·la amb una superfície de 1.543 m2 i 2.412,25 m2 construïts.

L’edifici principal, amb la façana principal al carrer de Bellit, es va construir l’any 1880 i forma part del catàleg de patrimoni immoble de la Generalitat de Catalunya. El segon edifici, llinda en una de les seves façanes amb l’edifici principal i es va annexar l’any 1970. Finalment, el tercer edifici, reformat o construït els anys setanta, és el que està situat al fons de la parcel·la i té l’accés pel carrer Canal.

A nivell urbà, amb la rehabilitació es potencia l’accés a l’edifici pel carrer Bellit i l’accés a la nova plaça oberta. A més, es millora l'accessibilitat a la plaça mitjançant una nova rampa pel carrer de Canal.

Pel que fa a l’edifici principal, el construït el 1880, la rehabilitació preveu redistribuir les sales actuals per aconseguir nous espais més flexibles, i transformant el pati en un espai de comunicació. La reforma preveu la substitució de la coberta, el reforç de l’estructura de fusta i el reforç puntual per adaptar-se a la nova distribució. Els elements catalogats per patrimoni es conservaran i en cap cas es modificaran.

En quan als altres dos edificis, es proposa una modificació puntual de la seva volumetria, suprimint el volum creat únicament per una escala a la façana sud. El projecte també preveu la restitució de la fusteria actual, la instal·lació d’un nou ascensor i diverses actuacions a la façana per aconseguir una millora energètica. L’estructura existent dels edificis no es veurà afectada. Amb la modificació també s’aconsegueix dotar a l’edifici de llum de sud i habilitar una nova entrada a l’edifici des de la nova plaça pública (l’antic pati).

Després de les obres, l’antic pati es converteix en una gran plaça oberta i en l’element clau del nou espai. S’eliminaran totes les barreres arquitectòniques i des de la plaça es podrà accedir a tots els nous espais de l’equipament.