Obtenir més energia eòlica amb menys molins és possible

El treball d'un estudiant de la UPC aposta per la repotenciació: allargar la vida dels parcs eòlics, amb menor impacte ambiental

Carlos Rosa, estudiant de l'ESEIAAT-UPC
Carlos Rosa, estudiant de l'ESEIAAT-UPC | Cedida
17 de març de 2023, 14:13
Actualitzat: 14:16h
Catalunya ha reprès la instal·lació de parcs eòlics després d'una dècada d'aturada. Ho ha fet en un context on els nous aerogeneradors cada vegada són més potents. Per exemple, els parcs que estan en tramitació dupliquen la potència d'alguns dels molins inaugurats enguany.

La implantació d'aquests gegants del vent no està exempta de polèmica, ja que diversos col·lectius dels territoris afectats en qüestionen l'impacte ambiental. Una alternativa per reduir-lo és tenir menys aerogeneradors que aportin més energia que els existents.
 

L'opció de la repotenciació

Els parcs eòlics, com la resta d'instal·lacions energètiques, tenen una vida útil entorn dels 20 anys. Una manera d'allargar-la és mitjançant la repotenciació. Substituir els molins per altres de més moderns que aportin més energia a la xarxa.

És l'opció que defensa Carlos Rosa, un estudiant d'enginyeria elèctrica de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC. Aposta per aconseguir parcs eòlics més eficients, és a dir, generant més energia amb menys aerogeneradors.

El sistema que es proposa en aquest treball, dirigit pel professor Ricard Horta Bernús, pot ajudar a reduir el nombre d'aerogeneradors, renovar-los, augmentar la potència dels parcs eòlics i reduir-ne l'impacte visual i ambiental.

En aquest sentit, l'eina que ha creat l'estudiant facilitaria el desmantellament i la substitució dels aerogeneradors actuals, envellits, per altres de major potència, amb més alçada i pales de dimensions superiors. Rosa explica que "repotenciar significa menys aerogeneradors, amb millor tecnologia i més potents, i, per tant, més eficiència, més productivitat i menys costos". Es tracta d'aprofitar millor el vent, reduir el manteniment i augmentar l'energia generada.

Per exemple, Rosa proposa la repotenciació del parc de les Colladetes del Perelló (Baix Ebre), que podria passar de 54 turbines a 14, amb un 140% d'augment de producció elèctrica. Això sí, caldria passar de molins de 45 metres a altres de 100.


A Catalunya ja existeix un projecte de repotenciació. L'empresa Naturgy pretén substituir els 91 aerogeneradors existents del parc eòlic de Trucafort –amb més de vint anys de funcionament- per només 7. Tot i la reducció de 84 molins es mantindria la mateixa potència de quasi 30 MW en aquesta instal·lació repartida entre les comarques del Priorat i el Baix Camp.
 

Una eina per avaluar la repotenciació

El treball de fi de grau de l'estudiant de l'UPC consisteix en una eina per avaluar amb garanties la repotenciació en parcs existents amb dades del vent, el tipus d'aerogenerador i el càlcul d'energia produïda, entre altres. En aquest sentit, el professor Ricard Horta posa l'exemple d'Alemanya o els Països Baixos que ja han començat a fer-ho. "És l'única manera de renovar el parc, augmentar la producció i minimitzar l'impacte ambiental".

Però per fer-ho possible, Horta reclama inversions importants per part de les empreses i canvis administratius. "A hores d'ara, la legislació actual no té en compte l'obsolescència de les turbines", assegura. I és que a l'estat espanyol, l'antiguitat dels parcs eòlics -amb una potència instal·lada total de 20.000 MW-, ja ha sobrepassat més de la meitat de la seva vida útil, establerta entre 15 i 20 anys, segons dades de l'Associació Empresarial Eòlica (AEE).

La mateixa associació indica que la tendència en el sector és estendre el funcionament dels actuals aerogeneradors més enllà dels 20 anys previstos. D'altra banda, els espais adequats al territori per a la instal·lació de nous parcs eòlics s'està exhaurint i els nous s'instal·len en regions on hi ha espai, però on les condicions de vent no són les més adients.
Arxivat a