
Sota el curiós lema "Com es pot fer amb tanta calor, la guerra carlina", la Colla dels Federins Associació de Trabucaires de Terrassa farà aquesta setmana el seu particular homenatge als fets del 22 de juliol de 1872. El 140è aniversari d'aquesta efemèride recorda els vilatans que van expulsar els carlins de la ciutat, en motiu dels quals es va construir un monòlit al passeig de Joan Miró que ara compleix cent anys. Les activitats estan organitzades conjuntament pels federins, l'Ateneu Terrassenc, l'Associació de Veïns del Barri Universitari Cementiri Vell i l'Associació de Veïns de Vallparadís.
En l'esdeveniment, hi han confirmat la seva presència els Trabucaires del Vi d'Alella, els Trabucaires de Castellar del Riu, els Diables de Sant Llorenç, els Diables de Ca n'Aurell i l'Associació d'Amics de Sant Antoni Abat. L'historiador Joaquim Verdaguer donarà el tret de sortida aquest dimarts a dos quarts de vuit de la tarda amb una conferència a l'Ateneu. Dijous la seu de la mateixa entitat acollirà la presentació dels fulls de rengle i els comentaris sobre les tirallongues de rodolins satírics del 2010, 2011 i 2012.
Dissabte, plat fort
La celebració arribarà al seu apogeu el dissabte 21. A les sis de la tarda, concentració a la plaça dels Drets Humans, on es representaran els fets amenitzats pels rodolins satírics, els trabucs i els trabals. A les vuit del vespre, un dels moments més esperats: la investidura del Trabucaire d'Honor, que recau en Anís del Mono. Posteriorment, es repartiran obsequis a les entitats col·laboradores i, a un quart de nou del vespre, cercavila fins al passeig de Joan Miró, on es faran ofrenes florals, interpretacions poètiques i musicals i galejades d'honor. La diada acabarà amb un sopar de germanor a l'espai de lleure del carrer de Salmerón.
Trabucs enlaire, pólvora encesa!
Subratllar el passat, tot teatralitzant-ne el record per donar-li més popularitat. Aquest és el punt de partida dels federins, inspirats en la recreació commemorativa d'actes històrics que es fan en d'altres indrets del món. En el cas de Terrassa, hi ha uns quants episodis dignes de menció: l'entrada de les tropes catalano-franceses durant la Guerra dels Segadors, que va arrasar la ciutat el 1652, el saqueig comès pels soldats franco-castellans durant la Guerra de Successió (1713) o les guerres carlines. El llibre "Carlinades. El Far West a la catalana" els va acabar d'obrir els ulls i d'orientar la seva vocació trabucaire en un fet concret. La colla, que va fer la seva primera sortida en la Fira Modernista del 2010, ha rebut el guardó "Tombeau d'Or Mmix" (foto de baix) per part de l'entitat de recreacionisme històric Suaus del Món, ha participat al Rècord Mundial d'Armes d'Avantcàrrega disparades seqüencialment i pren part habitualment en trobades a tot Catalunya.
Els motius del premi a anís del mono
L'assemblea de la colla ha atorgat el títol de Trabucaire d'Honor a Anís del Mono pel fet de ser un producte que ja fou present en la vida quotidiana quan varen succeir els fets del 22 de juliol de 1872, per haver mantingut l'estètica de disseny modernista original i perquè consideren que és un molt bon aiguardent. L'empresa, ara depenent del grup Osborne, ha acceptat el reconeixement i el director de la fàbrica de Badalona vindrà a Terrassa el dissabte 21 per recollir el guardó.