“Les polítiques d'immigració i els CIE són exemplificadors”

Eduardo Romero defensa aquesta hipòtesi al seu nou llibre

Publicat el 19 de novembre de 2010 a les 19:35
L'autor gallec va presentar el seu nou llibre “Un deseo apassionado de trabajo más barato y servicial” (ed. Cambalache, 2010) a l'Ateneu Candela, amb una cinquantena de persones. Amb aquest títol provocador, Romero defensa amb xifres la hipòtesi que les polítiques d'immigració del govern socialista no han anat destinades a “buidar el país d'immigrants”, com diu el mateix autor.

A l'estat espanyol hi ha uns 5 milions d'immigrants. Segons Romero, unes polítiques d'immigració que només han expulsat 13.000 immigrants en un any, “són un fracàs per a Rubalcaba” si realment era aquest l'objectiu. Per l'autor, en canvi, aquestes lleis són només una amenaça que obliga les persones nouvingudes a acceptar feines precàries en condicions infrahumanes.

En el llibre hi ha gran abundància de dades, xifres i reflexions, acompanyades d'anàlisi d'altres casos històrics en què la immigració té un paper destacat. L'exemple que va triar per a la presentació del llibre fou la gran onada de migrants irlandesos a Estats Units, a finals del segle XIX. Segons Romero, tant el govern d'EEUU com el d'Irlanda estaven interessats en aquest fenòmen migratori, malgrat la població americana la visqués amb reticència. El que va aconseguir va ser que el govern d'EEUU aconseguís pressionar els ciutadans irlandesos per agafar feines precàries, ja que la mà d'obra era sobrera.

L'autor va aprofitar per denunciar la “Fortalesa Europea”, amb la política de fronteres fortes de la Unió, i afirmava que s'ha anat “més enllà”, ja que alguns ciutadans comunitaris estan tornant a patir racisme en alguns països d'Europa.

Eduardo Romero forma part de l'editorial Cambalache, situada a Oviedo, especialitzada en conflictes socials, sobretot fenòmens migratoris i racisme.