Aquest diumenge toca fer 'Tres Tombs'

El diumenge, 20 de febrer, se celebra a Terrassa la festa popular dels Tres Tombs. La diada recorda quan els carros i traginers recorrien tot el país transportant les mercaderies

Publicat el 19 de febrer de 2011 a les 23:51
Com marca la tradició, aquest diumenge 20 de febrer se celebrarà la popular festa dels Tres Tombs a Terrassa. Aquesta diada recorda quan els carros i els traginers de bona part de Catalunya eren els encarregats en gran mesura de transportar els teixits i altres manufactures que les incipients i enèrgiques fàbriques de Terrassa s'encarregaven de produir. És un homenatge a aquelles incansables bèsties i als esforçats traginers, que amb el seu saber fer arribaven arreu.

La diada, que a Terrassa l'organitza l'associació cultural Amics de Sant Antoni Abat de Terrassa, se celebra a moltes altres poblacions a l'entorn de la festivitat de Sant Antoni Abat (17 de gener). El ritus principal consisteix en fer 3 voltes amb els cavalls, carros i altres animals de tir per l'interior de la població. Per això, aquest ritus s'anomena Tres Tombs o també “Passades”, “Beneïdes” i “Passant”. En molts indrets és costum portar mascotes com gats, gossos i ocells per ser beneïts.

A Terrassa, la festa començarà a les 9 del matí amb un esmorzar de germanor amb els associats i simpatitzants a Can Boada (davant del dipòsit d'aigua). A les 11 del matí es formarà la comitiva amb els carros, una banda de música i majorettes, entre d'altres. “Enguany hi haurà carros de molts llocs diferents: Monistrol, Martorell, Sabadell, Sant Cugat, Igualada...” comenta el president d'Amics de Sant Antoni Abat de Terrassa, Joaquim Riera. A tres quarts de 12, amb la comitiva ja formada, començarà la passada amb la benedicció dels carruatges i cavalcadures. L’itinerari començarà a la zona del Dipòsit d’Aigües de Terrassa situat a Can Boada i passarà per l’Avinguda de Josep Tarradellas fins arribar a la Rambla d’Egara per tal de fer els tres tombs.

“Faig una crida als pares perquè portin als seus fills”, comenta Riera. “Així podran veure com es traslladava la pagesia. Conèixer la tradició és conèixer els nostres avantpassats”, afegeix.