
El 2013 és el centenari d'una de les peces més representatives del modernisme terrassenc, la Casa Baumann (o Casa Josep Maria Coll i Bacardí), a l'avinguda de
Jacquard, número 1, a sobre del Parc de Vallparadís. En els seus orígens era un habitatge unifamiliar aïllat de notables dimensions situat en una zona privilegiada i alhora envoltada de jardí. De planta rectangular, està constituïda per diversos cossos, el de darrera possiblement degut a l'ampliació del 1926.
Els cossos són de diferent alçada i forma, donant com a resultat un lloc de volums força interessant. Amb motiu del centenari, el cartell de la Fira Modernista de 2013 en reprodueix un element decoratiu, concretament unes rajoles de la cuina.
Influència vienesa
Les façanes són arrebossades i esgrafiades, amb influència de la Secessió vienesa, molt planes, amb una successió d'obertures verticals estretes que van creant un ritme perfecte entre els buits i el mur.
Les teulades són inclinades i amb teules vidrades, excepte en el cos més alt, que pren la forma de torre quadrangular rematada per una terrassa. Són de destacar les teules de ceràmica de color negre, groc i caramel, de disseny especial, així com la tortugada. Igualment és interessant la tanca del jardí, amb uns pilars decorats amb trencadís policromat.
Els darrers anys s'hi ha incorporat un ascensor extern que ha canviat la fesonomia de l'edifici per la part de Llevant, la del carrer de Salmerón, on també ha nascut una nova plaça de disseny que permet gaudir d'una bona perspectiva de la Baumann, del Castell Cartoixa i del seu fossat.
L'habitatge avui acull Baumann Oficina Jove, el projecte que aborda les principals necessitats d'emancipació i autonomia dels i les joves de manera integral i global. Aquest servei pretén garantir l'accés als recursos existents que poden ser necessaris en aquells aspectes de la seva vida quotidiana que més els preocupen, mitjançant l'assessorament i l'acompanyament.
Els eixos són: treball, educació i formació; mobilitat internacional; habitatge; participació estudiantil i viatges.
La Casa Josep Maria Coll i Bacardí incorpora a la campana de la seva cuina un enrajolat de la fàbrica Pujol i Bausis. Aquest és un dels nombrosos exemples de les arts aplicades de l'època que es conserven en aquest singular edifici que Coll i Bacardí (1878-1917) va idear per destinar-la a residència particular pròpia. La casa constitueix el millor exemple de la seva arquitectura domèstica.
Amb motiu del centenari de la Casa Baumann, durant la Fira Modernista es programaran visites guiades a l'edifici. Amb aquesta iniciativa es vol remarcar la importància de l'autor, Coll i Bacardí, que va obtenir el títol d'arquitecte el 1907. Com que va morir prematurament -als 40 anys- la seva trajectòria arquitectònica va ser breu -únicament set anys- i es va circumscriure pràcticament a Terrassa.
El millor modernisme
Junt amb Muncunill és un dels arquitectes més representatius del Modernisme a Terrassa, tot i que dins un vessant més proper a l'art vienès.
La seva producció es concentra a les primeres dècades del segle XX, amb obres a Terrassa com la Casa Baumann (1913); el Parc de Desinfecció (1920; Calderón de la Barca, 4), amb aplicacions de mosaic i de formes arrodonides, i el desaparegut Grup Escolar Torrella (1916, a la Rambla, enderrocat el 1968), aquests dos últims edificis d'ús públic i d'un gran valor. Ja d'un estil més noucentista és la fàbrica i magatzem Marcet i Poal (1914; entre Rasa i Pantà).
Terrassa acull des del 2003 la Fira Modernista, que s'ha convertit en un dels més destacats esdeveniments turístics de Catalunya atraient cada any, al mes de maig, més de cent mil visitants durant un cap de setmana ple d'activitats culturals i lúdiques.
El llenguatge modernista va tenir una gran acceptació a la nostra ciutat i es va mantenir vigent anys després dels seus límits cronològics tradicionals