
La primera fotografia de Terrassa que es coneix (feta el dia 1 d'octubre de 1860) ha estat localitzada per Rafael Aróztegui , un dels quatre darrers Terrassenc de l'Any. L'ha descobert a la Biblioteca Nacional de España.
La imatge està presa des de l'estació del Nord (edifici de l'esquerra) mirant cap a Sant Llorenç del Munt. Joan Soler, director de l’Arxiu Històric de Terrassa i de l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental, destaca la importància de la troballa. Fins ara, la foto més antiga era de 1870, deu anys més tard, una panoràmica feta des de l'altre costat de la riera del Palau, el que avui correspon al barri de Ca n'Aurell i a la plaça del progrés. Per Soler, és sorprenent i important, i dubte que ara ja es trobi alguna cosa més antiga, atès que la data s'apropa als inicis de la fotografia.
L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona conserva en els seus fons l'àlbum "Recuerdos Fotográficos. Viaje de SS.MM.AA. Las islas Baleares, Cataluña y Aragón (1860)", de Charles Clifford, on surt la foto.
Escriu al seu blog Rafael Aróztegui : "I amb el seguici de la reina, Isabel II, hi viatjava un fotògraf gal·lès anomenat Charles Clifford (País de Gales 1820-Madrid 1863). En arribar la reina a Terrassa -hi va estar de visita un parell d’hores- el bo d’en Charles va quedar enamorat de l’arc que els terrassencs havien construït a la plaça de l’estació, encarat al carrer Mas Adei, i allà va muntar la paradeta per a fer una foto. No oblidem que en aquell temps es feia servir el sistema de col·lodió humit que requereix de llarga estona per la preparació de la placa i exposicions llargues degut a la poca sensibilitat de les emulsions".
El resultat va ser una foto a on es veu l’arc, l’estació del Nord i Sant Llorenç. Un cop estudiada, s’aprecia que Charles Clifford la va manipular, arreglant el cel i afegint edificis a l’altre cantó de la via per donar sensació de ser un lloc urbanitzat.