El ballet 'Coppélia', aquest diumenge al Cinema Catalunya

La transmissió és en directe i via satèl·lit des del Teatre Bolshoi de Moscou

Publicat el 27 de maig de 2011 a les 20:29
Aquest diumenge a les cinc de la tarda, el Cinema Catalunya transmetrà en directe i via satèl·lit des del Teatre Bolshoi de Moscou el ballet Coppélia, de Léo Delibes. Serà el darrer espectacle de dansa dels quatre que s’han ofert al llarg de la temporada; sempre des del mateix coliseu.

Coppélia és un dels grans ballets clàssics, estrenat a l’Òpera de París el 25 de maig de 1870; pocs mesos abans de la desfeta de l’exèrcit de Napoleò III, en la guerra Franco-Prussiana i la declaració de la Tercera República, el setembre del mateix any. Per alguns, està considerada la darrera gran premiere, el cant de cigne, del Segon Imperi.

Temàticament, el llibret ens remet al món dels autòmats, creacions o titelles que poden cobrar vida, com trobem a obres com Pinotxo; la novel·la Frankenstein, de Mary Shelley; el ballet El Trencanous, de Txaikovki; el també ballet Petrushka, de Stravinsky; o la pel·lícula Metropolis, de Fritz Lang. En aquesta ocasió, els fets se situen en un entorn camperol, on viu un misteriós inventor, creador d’una nina dansant de mida real que crida l’atenció de Frantz; un habitant del poble que s’enamora d’ella, deixant de costat la seva promesa Swanilde. Un dia, Frantz entra d’amagat al taller, i Coppélius –l’inventor- intenta treure-li l’ànima per passar-la a Coppélia –la nina-. Aquesta comença a moure’s amb més naturalitat i, fins tot, sembla real. De fet, es tracta de Swanilde disfressada. Al final, tot torna a la normalitat, i el poble celebra les festes nupcials de Frantz i Swanilde.

Humor i amor
Coppélia és un ballet humorístic en tres actes i d’arrels romàntiques, amb un llibret de Charles Nuitter, basat en el relat L’home de sorra, d’Ernst Theodor Amadeus Hoffmann; el mateix autor que inspirà El Trencanous, de Txaikovski. El fet que estigués ambientada en un entorn camperol va permetre a Léo Delibes incloure danses tradicionals europees (masurca, csárdás, etc.). El paper de la protagonista femenina, la camperola Swanilda, ha esdevingut mític en el repertori clàssic.

La versió que es podrà veure aquest diumenge es basa en una nova versió coreogràfica de Sergei Vikharev, basada en la realitzada per Marius Petipa i Enrico Cecchetti; amb direcció musical d’Igor Dronov i escenografia de Boris Kaminsky. Els protagonistes són Natalia Osipova –Swanilda-, Vyacheslav Lopatin –Frantz-, Gennadi Yanin –Coppélius- i Nadezhda Gredasova –Coppélia-. Les entrades anticipades tenen un cost de 13 euros, 16 euros si es compren el mateix dia; amb descomptes addicionals per als membres del club Tr3SC.

El 13 de juny, fi de la temporada d'òpera, ballet i música
La temporada d’òpera, ballet i música es clourà el proper dilluns 13 de juny, amb la transmissió de l’òpera Macbeth, de Verdi, des de la Royal Opera House – Covent Garden de Londres. En total, hauran estat quinze espectacles d’òpera i ballet des d’espais com el Teatro alla Scala, de Milà; La Fenice, de Venècia; la Staatsoper, de Viena; el Teatre Bolshoi, de Moscou; l’Òpera Nacional de París; el Teatro Real, de Madrid, i el Gran Teatre del Liceu, de Barcelona.