
L'exposició es podrà veure aquest mes d'abril Foto: UPC
Arriba a la UPC l’exposició “Fotònica: descobreix el poder de la llum”. La mostra, itinerant per tot Catalunya, està produïda per l’ICFO-Institut de Ciències Fotòniques, en el marc del projecte europeu GoPhoton!, una iniciativa finançada per la Unió Europea que té com a objectiu divulgar la fotònica i les seves utilitats amb motiu de l’any internacional de la llum i en el qual hi participen set altres institucions europees de diferents països.
“Descobreix el poder de la fotònica -la ciència i la tecnologia de la llum- en una sèrie d’avenços transformadors ja imaginats per algunes ments creatives uns quants anys enrere”. Amb aquest text s’inicia l’exposició oberta a tothom que es podrà veure lliurement a les escoles i facultat del Campus de la UPC a Terrassa, en primícia per a tota la Politècnica, entre el dia 8 i 17 d’abril.
D’una manera amena, aquesta exhibició pretén divulgar els avanços tecnològics i científics que han transformat el món gràcies al control i al poder de la llum. Aquesta exposició, explica els àmbits on està present la fotònica, els reptes als que s’enfronta actualment, les oportunitats d’aquest camp multi-disciplinar, les àrees de recerca i el seu impacte social, científic i tecnològic
De la ciència ficció a la realitat
L’exposició consta de dues parts. La primera part conté 9 posters rollup als que s’explica què és la fotònica, què s’ha aconseguit amb el control de la llum i quines són les seves utilitats, fent servir com a fil conductor la ciència ficció del segle XX amb reproduccions molt atractives i suggeridores d’entre els anys 20 i 50, a les que es poden veure per exemple, ‘l’home invisible’, les naus de ‘La Guerra dels mons’ d’HG.Wells, o fins i tot el primer logotip que per primer cop es va fer servir per il·lustrar el terme ciència ficció.
Gràcies al record de la ciència ficció més clàssica, els visitants podran entendre, per exemple, què significa el terme LASER (Ligh Amplifications by Stimulated Emission of Radiation; en català amplificació de llum per estimulació de radiació) i saber que va ser al 1960 quan es va generar per primer cop la llum làser. Podran conèixer també l’origen científic de la microscòpia de super-resolució, o com s’utilitza la llum per desplaçar, subjectar i manipular cèl·lules vives; el funcionament dels bisturís làser, la importància de la fotònica en la generació d’energia fotovoltaica; la participació de la fotònica en la creació de nous materials amb propietats òptiques extraordinàries; l’aprofitament de la llum de la lluna per a una nova generació de càmeres supersensibles; l’evolució de tota mena de dispositius informàtics portàtils, o l’avenç que ha suposat la codificació de la informació de en l’espectre infraroig i que envolta amb la fibra òptica tot el planeta
Els reptes i les utilitats de la fotònica
La segona part de l’exposició ofereix al visitant informació sobre com la fotònica ajuda a entendre i preservar el passat, viure al present i aprofitar les possibilitats sorprenents que ens depara el futur. Aquí, mitja dotzena de rollups expliquen perquè la fotònica és considerada per la Comissió Europea una tecnologia habilitadora clau i repassa els seus reptes i oportunitats, tant socials com científics, les seves àrees de recerca estratègiques i l’impacte esperat en els àmbits de la societat de la informació; de la il·luminació, la visió i fotònica verda; de la salut, la medicina i les ciències de la vida i, finalment, de la que ajuda a la creació de nous materials, a l’avenç de la nanotecnologia i a la biotecnologia.
“Fotònica: descobreix el poder de la llum” és una iniciativa de GoPhoton!, finançada per la Unió Europea dins del setè programa marc. És un projecte coordinat per l’ICFO i en el que també hi participen l’imperial College of London, el Ferdinand-Braun-Institut, Leibniz-Institut für Hoechstfrequenztechnik de Berlin, el Politècnico di Milano, la National University of Ireland de Galway, l’Institute d’Òptique Paris Tech, la Vrije Universiteit Brussel i l’International Laser Centre de Bratislava, tots membres de l’aliança ECOP (European Centres for Outreach in Photonics).
Horari de l’exposició al Campus de la UPC a Terrassa
Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET) : 8, 9 d’abril (Vestíbul) c/Colom 1. Terrassa
De 8h a 21h
Escola Tècnica Superior d’Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa (ETSEIAT) 10, 13, 14 d’abril (Vestíbul) c/Colom 11. Terrassa
De 8h a 21h
Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT): 15, 16, 17 d’abril (Vestíbul) c/Violinista Vellsolà 37. Terrassa
De 8h a 21h