[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mrcsljaF0ro&feature=c4-overview&list=UUhCvyEKsnGZRiefQhlDKWKg[/youtube]
Les Jornades de Teatre i Municipi celebrades al Teatre Alegria de Terrassa, organitzades per l’Institut del Teatre en col·laboració amb l'Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona, van comptar amb la participació de més de 250 inscrits i un ampli ventall de noms de reconeguda trajectòria, reunits per repensar què són, com han de funcionar, quins serveis han d’oferir i quina funció tenen els equipaments escènics municipals.
Al llarg dels dos dies en què va tenir lloc -dimarts i dimecres- es van abordar els aspectes social, econòmic i cultural, de la gestió dels espais escènics, amb les intervencions de ponents destacats, com ara el director del TNC, Xavier Albertí; el director de l'Àtrium de Viladecans, Jaume Antich; el vicepresident per a la expansió de Focus, Xavier Marcé; el director del Palau de la Música Catalana, Joan Oller; el dramaturg i director escènic, José Sanchís Sinistierra; o el director del Festival Grec de Barcelona, Ramon Simó.
L’actor, director d’escena i gestor cultural, Ferran Madico, va ser l’encarregat de llegir les conclusions de les jornades a l’acte de cloenda. En la seva síntesi Madico va reclamar un veritable sistema territorial d’abast nacional per a la gestió dels teatres públics que reconegui competències i responsabilitats. Les conclusions de les jornades demanen la creació d’unes veritables condicions per a la sostenibilitat dels diversos elements que conformen el sistema teatral català, i especialment dels teatres municipals, i es va reclamar la concertació entre els diversos nivells de l’administració pública i els agents privats i el públic.
Un nou perfil professional
Les conclusions de les jornades també van fer incidència en la necessitat que la programació dels espais públics respongui a la fórmula de contractes-programa entre els gestors de l’equipament i els seus titulars, amb indicadors del seu impacte social i del retorn a la ciutadania. La innovació en matèria de gestió i la valoració del nou perfil de responsable teatral més enllà de la figura del comissari o programador, són altres de les reivindicacions del sector presentades en les conclusions de les jornades que aposten per a nous programes i eines en formació, avaluació i indicadors, i recerca i desenvolupament.
Finalment en les conclusions es demana el desplegament de totes les estratègies possibles perquè el moment actual d’adversitat sigui viscut com una oportunitat per a la renovació i la creació escènica. Va tancar les jornades el diputat adjunt de Presidència i diputat delegat de Cultura, Joan Carles Garcia Cañizares, qui va valorar el moment actual com l’indicat per a la concertació contra la crisi i ha destacat el paper dels teatres municipals com graó d’accés dels ciutadans a la cultura, ja des de petits.
ARA A PORTADA
Publicat el 05 de desembre de 2013 a les 17:50
Et pot interessar
-
Cultura i mitjans Tot el que has de saber per assistir de públic al nou programa de Buenafuente a Terrassa
-
Cultura i mitjans MútuaTerrassa anuncia el guanyador del VIII Concurs de contes de Sant Jordi
-
Cultura i mitjans Horaris i escenaris dels concerts de la Festa Major de Terrassa 2025
-
Cultura i mitjans Improvisació, rock i música clàssica arriben a la Factoria Cultural de Terrassa
-
Cultura i mitjans Es manté el Pícnic Jazz de Terrassa malgrat les previsions de pluja
-
Cultura i mitjans Camille Thurman debuta a Catalunya dins del Festival de Jazz de Terrassa