
Il·lustració de l'espectacle Écoute pour voir
La programació dels espectacles que tindran lloc aquest divendres dins del Festival Terrassa Noves Tendències són:
A les 17h (Nova Jazz Cava), "Locus Amoenus" d’Atresbandes. LOCUS AMOENUS, etimològicament "lloc idíl·lic" o "lloc amè". Es tracta d'un tòpic literari llatí que vol reflectir un lloc idealitzat de seguretat i confort. La peça presenta una petita ficció inspirada en el relat El Túnel de Friedrich Dürrenmatt que serveix de vehicle per posar en relleu els paradisos promesos que ha tingut la nostra generació i, en conseqüent, les seves contradiccions.
A les 17h i a les 19.45h (Sala Cúpula), David Espinosa presentarà, en estrena a Catalunya, "Much Ado About Nothing" (Molt soroll per no res). Una proposta que intenta respondre algunes de les preguntes sobre els tòpics del teatre clàssic. Per què es continuen representant els clàssics? Per què preferim recordar el passat en lloc d'analitzar el present o mirar cap al futur? Per què el públic vol escoltar el mateix conte un cop rere un altre com un nen petit? És el teatre un acte anacrònic propi de romàntics i antiquats? Al projecte Much Ado About Nothing (molt soroll per no res) David Espinosa intenta respondre algunes d'aquestes preguntes. Per fer-ho ens mostra una ombra del projecte que esperem que s'allargui amb el temps.
A les 18h (Passeig de les Lletres) i 19.15h (plaça Vella), "Écoute pour voir" dels canadencs Danse Carpe Diem/ Emanuel Jouthe. Set ballarins per a set espectadors. És un espectacle itinerant, que consisteix en una sèrie de solos, repartits per l'espai i realitzats simultàniament. Equipats amb uns auriculars connectats a un iPod, ballarins i espectadors comparteixen cara a cara la coreografia d'una música. Els espectadors són lliures de desplaçar-se d'un ballarí a un altre i experimentar una trobada única o veure una coreografia muda global. El coreògraf i una ballarina de la companyia quebequesa Carpe Diem treballen amb set ballarins de l'Institut del Teatre, coordinats per Lipi Hernández, per tal de presentar-nos aquesta peça.
A les 18h (Amics de les Arts) i a les 20h, (carrer del Teatre, 2) "Ballarina" de Sònia Gómez. Podré anar a tal lloc, relacionar-me, donar-me a conèixer, fer-me entendre, afermar la meva posició, deixar-me portar, saltar algun obstacle, forçar la situació, superar la meva pròpia marca, desconfiar, notar el rubor, tornar a intentar-ho, insistir, provar, provocar, rectificar la trajectòria, buscar l'equilibri, sortir sense ser vista, tornar, intentar-ho de nou, tancar els ulls, errar, sucumbir, caure, fondre'm o surar i retirar-me a temps. Aquestes són algunes de les preguntes que s'intentaran respondre.
A les 18.30h (Sala Maria Plans), Xavi Bobés amb la companyia Playground estrenarà, a l’estat espanyol, la coproducció del TNT "Monstres / Objectes d’objectes", un espectacle de teatre objectual que parteix de principis d’estudi com ara l’hipnotisme, la màgia, la rutina i l’ambició. La maquinària dramatúrgica parteix dels següents principis d'estudi: l'hipnotisme i la màgia, la rutina i l'ensinistrament, la voluntat i l'ambició. A partir d'aquesta mescla el poder es nodreix pas a pas, lentament però incansable, a la recerca de la perfecció, de la bellesa crua del superhome. I a mesura que la missió transforma l'ésser en monstre, el ressó dels actes també canvien la mirada dels que presencien l'experiment, creant una complicitat de la qual tots són partíceps, espectadors i manipulador.
A les 19h (carrer del Doctor Cabanes, 8), nova sessió de "La máquina de la soledad" de Microscopía & Oligor. La máquina de la soledad és un homenatge a l'objecte-carta i al correu postal. Aquesta màquina és l'amplitud d'un instant fet d'un a tecnologia precària, diminuta, invisible, que s'activa cada cop que hi ha tinta a les mans, davant d'un paper, una distància i una absència. Els seus embragatges són memòries que es van escrivint a mesura que es retroba correspondència recuperada entre Mèxic i Espanya, amb l'arqueologia d'objectes, imatges i anècdotes insòl ites investigades amb escrivans, carters, jubilats, arxius i treballadors de correus.
A les 21h (Teatre Alegria), Crossfire una ‘crime movie’ on tres ànimes perdudes dansaran a la benzinera d’un desert. Espectacle a càrrec de Umma Umma Dance. La vida d'aquests personatges gira al voltant del seu desesperat sentit de supervivència.La violència i l'adrenalina són la seva única religió. La calor sorollosa i la olor a benzina són l'escenari d'aquesta crime movie on el foc creuat sembla inevitable.
A les 21h (Teatre Principal), segona funció de Tabac Rouge de James Thiérrée. Les creacions de James Thiérrée són uns concentrats màgics de poesia i sorpreses i Tabac Rouge, en aquesta línia, no ho és menys: en un món apocalíptic i delirant, un decorat mòbil i titànic de tubs d'acer, miralls sense polir i aparells electrònics arcaics forma un tifó escènic al voltant d'un rei sense conte, gairebé sense regne, que vol escapar i no pot.
I els tres sites specifics: "N.E.V.E.R.B.E.N.E.U.T.R.A.", a dos quarts d'onze de la nit i al Recinte Firal, una proposta de la Cooperativa General Humana al voltant de la lluita obrera. Una història al voltant de la lluita obrera centrada en la potencialitat del cos com a catalitzador de la subversió col·lectiva.
El segon és "La Naturalesa i el seu tremolor" de Societat Doctor Alonso. Serà a les onze de la nit al Teatre Alegria. Es tracta d'un passeig a peu per Terrassa on els espectadors percebran la realitat a través de la seva observació i del que sentiran a través d’uns auriculars que portaran.
El tercer site specific, a les 19h i a la Sala de festes de Fred Astaire és "La nit es mou" de Contanza Brncic un projecte creat amb gent gran de Terrassa. La nit es mou és un projecte de creació escènica amb gent gran de Terrassa. A través del cos, el moviment, el so i la paraula, La nit es mou cerca un imaginari comú, tot creant una peça de dansa-teatre que vol ser una invitació a obrir la mirada sobre el col·lectiu de la gent gran, trencant prejudicis i descobrint de nou paraules, gestos i desitjos oblidats.