​Els millors webs per buscar feina a Catalunya

L'Ajuntament de Barcelona posa a l'avast un seguit de recursos per la recerca laboral | El portal recomana una actitud positiva i una bona organització

Publicat el 23 de març de 2016 a les 19:39
L'Ajuntament de Barcelona posa a la disposició als visitants un web per buscar feina arreu de Catalunya, però recalca que s'ha de tenir una actitud positiva i activa. A més, recomana establir un pla de recerca de feina on s'anotin les accions realitzades i el resultat obtingut. Això permet fer un bon seguiment de les empreses o entitats on s'ha enviat la candidatura. Alhora també és molt important tenir clar quin tipus de feina es busca i què es pot oferir: formació, experiència, habilitats, etc. Aquests són els canals que s'hi destaquen:

Xarxa social i professional de contactes

Un gran nombre d'ofertes d'ocupació no es fan públiques a la premsa o a Internet i només s'hi accedeix a través de contactes. Així doncs, els contactes segueixen sent una de les vies més eficaces per buscar treball, però cal saber gestionar-los. Es pot treballar aquest aspecte contactant amb amics, companys i coneguts que per la seva situació socioprofessional puguin conèixer ofertes de feina o informar-se sobre el mercat de treball en general.

També es poden buscar aquests contactes en fires, salons, congressos, col·legis, etc. Freqüentar aquests llocs, a més a més, ajuda a trobar informació molt útil per a la cerca d'ocupació i a familiaritzar-se amb el món professional i empresarial. El calendari d'esdeveniments es pot trobar al web de la Fira de Barcelona, a les cambres de comerç o als recintes de fires i exposicions.

Serveis públics d'ocupació 

Si s'està aturat és convenient inscriure's al SOC, el Servei d'Ocupació de Catalunya, ja que hi ha moltes empreses que obtenen bonificacions per contractar gent aturada. Alhora també es pot accedir a cursos de Formació ocupacional totalment gratuïts i reconeguts per la Generalitat de Catalunya. En l'àmbit local o comarcal també hi ha serveis de promoció. En el cas de la ciutat comtal, aquesta tasca la realitza Barcelona Activa.

(Segueix llegint després de la fotografia)
 

Oficina de Treball de la Generalitat. Foto: Oriol Campuzano / ACN


Borses de treball específiques per a joves

Diferents serveis tenen com a objectiu facilitar l'accés al món del treball als i les joves, i vetllar per les seves condicions laborals. Els joves disposen de borses específiques:

- Borsa de l'Oficina Jove de Treball, de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya.
- Borsa del Centre Obert Tria, espai de recerca de feina de la Fundació Comtal.
- Borsa del Centre d'Informació i Recursos per a l'Emancipació Juvenil, un servei impulsat pels Ajuntaments de Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, l'Hospitalet de Llobregat i el Consell Comarcal del Barcelonès.
- Altres: les universitats solen tenir les seves pròpies borses de treball i de pràctiques per als seus estudiants o antics alumnes; també els col·legis i les associacions professionals solen tenir borses de treball específiques.

Internet: borses laborals en línia

L'avantatge principal de buscar feina per Internet és que ràpidament es pot accedir a les pàgines web de les empreses, associacions, organitzacions... on es vol treballar i enviar-hi el currículum. A més a més, existeixen portals que pengen a la xarxa ofertes de treball i és possible inscriure's-hi en línia.

Empreses de Treball Temporal (ETT)

Són empreses que contracten treballadors/es per després cedir-los a altres empreses, anomenades usuàries, amb caràcter temporal. Entre l'ETT i l'empresa s'estableix una relació de serveis i es realitza un contracte de posada a disposició.
L'ETT té l'obligació de complir amb les obligacions salarials i de la Seguretat Social, de procurar la formació de les persones contractades, i d'assegurar-se que coneixes les mesures de prevenció de riscos laborals relacionades amb la feina que faràs i, si no, formar-te.

Premsa

A la premsa de gran difusió a Catalunya es poden trobar publicades ofertes de feina. Molts diaris com El Periódico, La Vanguardia, El País... contenen un apartat especial de classificats on es poden trobar les ofertes laborals, generalment un cop per setmana. A més a més, si es vol treballar al mateix municipi de residència és recomanable tenir en compte la premsa comarcal.

Oposicions

Són el sistema per accedir a treballar a les administracions públiques. Els aspirants han de superar les proves corresponents i, si cal, un curs selectiu de formació; també cal posseir determinades condicions de formació, de mèrits o d'experiència, valorades segons uns criteris preestablerts.

Les ofertes de les diferents administracions són publicades als diaris oficials corresponents:

- Butlletí Oficial Província de Barcelona (BOP)
- Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC)
- Boletín Oficial del Estado (BOE)
- Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE)

Per consultar temaris d'oposicions poden ser-te d'utilitat pàgines com eltemario.com o temario-oposiciones.com.

Canals 2.0. per a la recerca de feina

A més de Linkedin o Xing, una xarxa social que pot ajudar a trobar feina és Twitter, ja que permet seguir una àmplia xarxa de contactes, en els quals mai faltin experts i bloguers destacats. Es pot fer una recerca amb les etiquetes #trabajo #treball #feina... i apareixeran tots els hashtag que continguin aquesta paraula o paraules, on pot ser que es publiquin vacants. Una altra alternativa és recórrer a comptes de Twitter pertanyents a serveis d'organitzacions especialitzades en el sector del mercat laboral: @Feinaactiva o @Infojobs.