Els treballs de Carles Fontserè com a fotoperiodista ja es veuen a Terrassa

El conseller de Cultura Santi Vila ha inaugurat una exposició al Centre Cultural

Publicat el 10 de juny de 2016 a les 21:49
Actualitzat el 10 de juny de 2016 a les 21:56

El conseller Santi Vila i l'alcalde de Terrassa Jordi Ballart Foto: C.C.C.


El conseller de Cultura, Santi Vila, ha inaugurat avui, l’exposició "Carles Fontserè, photocitizen. Els projectes pendents" al Centre Cultural Terrassa. Es tracta d’una mostra antològica sobre l'obra fotoperiodística del polifacètic artista, organitzada amb la col·laboració de l'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany.

El president de la Fundació Antiga Caixa de Terrassa, Ignasi Cusidó, ha donat la benvinguda als assistents i ha agraït el suport de la Generalitat de Catalunya confiant en el Centre Cultural Terrassa com a espai cultural de referència a Catalunya per obrir l’Any Fontserè.

El comissari de l’exposició, Ricard Planas, ha explicat que "aquest és un any molt important per la celebració del centenari de Fontserè, un artista d’una dimensió capdal que s’ha d’equiparar a d’altres de nivell nacional i internacional".

L’altra comissària de l’exposició, Nuria F.Rius, ha fet una breu introducció a l’exposició, "una mostra que té el propòsit de donar a conèixer l’artista i que s’ha partit d’un treball acadèmic i d’un procés d’investigació i recerca a Nova York, on va començar l’activitat de Fontserè com a fotògraf a l’exili."

En el seu torn, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha mostrat la seva satisfacció de què la ciutat de Terrassa participi a l’Any Fontserè i ho faci donant el tret de sortida a un programa que destaca per la seva territorialitat ja que englobarà activitats que s’emplaçaran a diferents indrets de Catalunya.

El conseller de cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, ha tancat l’acte emfatitzant de nou "la mirada i la curiositat infinita de Fontserè i la seva visió universal".
 
Amb l'exposició comencen els actes públics organitzats per commemorar el centenari de l'artísta. Una quarantena d'activitats arreu de Catalunya configuraran l'Any Carles Fontserè amb motiu del centenari del seu naixement. Un total de deu exposicions a museus com el MNAC, el Centre Cultural Terrassa, la Fundació Lluís Coromina o a la Fundació Vila Casas revisaran la seva tasca com a fotògraf, artista polièdric i cartellista, així com les mirades cap a ell d'altres fotoperiodistes catalans.

En paral·lel, també es publicarà el 2017 el quart volum de les seves memòries, que va deixar inacabades, i la monografia sobre els seus inicis en la fotografia a Nova York i que inclou documentació inèdita sobre els projectes amb Camilo José Cela. La commemoració del centenari busca oferir una visió enllà de la seva trajectòria artística i preveu abordar també la visió cívica d'home compromès amb la lluita pels drets socials i llibertats nacionals, que ho va pagar amb l'exili.

L'Arxiu Nacional de Catalunya inaugurarà al febrer de l'any que ve una exposició sobre els cartells de Fontserè en el context de la guerra i la revolució i la vinculació de l'artista amb el Sindicat de Dibuixants Professionals de Catalunya, del qual ell en va ser impulsor. En paral·lel, la Fundació Lluís Coromina reinterpretarà en una exposició les 60.000 fotografies del fons fotogràfic de l'artista. Finalment, una mostra entre el juny i el novembre de 2018 a la Fundació Vila Casas sobre el període londinenc de Fontserè amb els seus treballs visuals clourà el programa expositiu de l'any de commemoració.

Un any commemoratiu també per a les publicacions

A més de les mostres, el programa de l'Any Fontserè també inclourà la publicació de diversos llibres. Concretament, el 2017 es preveu publicar el quart volum de les seves memòries, una obra que va des dels anys 50 fins als 60 del segle passat i que l'artista va deixar inacabada. Editat pel Departament de Cultura de la Generalitat, porta per títol provisional 'Carles Fontserè. Dues dècades novayorquines: The American Dream, The 50s&Turbulent Years, The 60s'.

També en vistes a l'any que ve, el programa de commemoració del naixement de Fontserè inclourà la publicació de la monografia sobre els inicis de l'artista en l'àmbit de la fotografia a Nova York a mitjans i finals dels 50 i els projectes que l'artista va desenvolupar al llarg de la dècada següent. El volum presta especial atenció a les seves relacions amb nuclis intel·lectuals, artístics i fotogràfics tant de la ciutat americana com de Barcelona i, concretament, aborda la seva estreta vinculació amb Camilo José Cela, amb qui des de 1966 va idear diversos fotollibres que havien de ser editats a l'Estat. El llibre publicarà correspondència i material fotogràfic inèdit fins ara.

El documental 'Art i rebel·lia. Carles Fontserè, a contracorrent', dirigit per Joan Albert Abril i que s'estrenarà el 8 de setembre d'aquest any serà l'aposta principal entre les iniciatives audiovisuals de l'Any Fontserè.