
Un cartell de l'empresa Google, en una imatge d'arxiu. Foto: Reuters / ACN.
La multinacional Google anunciarà oficialment aquest dijous que, dimarts vinent, 16 de desembre, suspèn el servei Google News a l'Estat espanyol a causa de la nova Llei de Propietat Intel·lectual que entrarà en vigor l'1 de gener, que estableix el cobrament d'un cànon als agregadors de continguts per destinar-lo als editors dels grans mitjans de comunicació per l'ús que la multinacional fa de les seves notícies. Així ho han assegurat a Nació Digital des de l'entorn de Google, que aquest dimecres ja s'han posat en contacte amb els principals editors de mitjans espanyols per notificar-los la decisió.
Google i els diaris estatals agrupats a l'entorn de l'Asociación de Editores de Diarios Españoles (AEDE) mantenen un enfrontament que, segons sembla, se saldarà amb la suspensió de Google News a l'Estat, per evitar-se així pagar cap cànon. La mesura, de retruc, afectarà directament el trànsit que reben els principals mitjans de comunicació, que en algunes capçaleres arriba a ser de més del 30% de les visites totals. I, quantes menys visites té un mitjà, menys pot facturar publicitàriament.
De fet, la llei es coneix popularment com a "taxa Google" i, en cas de tirar endavant i que Google acceptés pagar, d'altres països tenien la intenció de seguir l'exemple espanyol. Des d'un primer moment, la multinacional californiana s'ha mostrat contrària a pagar cap cànon, assegurant que l'únic que feia el seu servei era incrementar les visites dels mitjans que diuen sentir-se perjudicats. Així ho ha reiterat als integrants de l'AEDE, i s'espera que aquest dijous ho faci oficial, coincidint amb la validació de la llei per part del senat espanyol.
Reunions al màxim nivell
AEDE ha defensat la nova llei de l'executiu Rajoy amb l'argument que Google es lucra -via Google Adwords- de la seva feina, motiu pel qual creuen que els mitjans tenen dret a cobrar un percentatge d'aquest negoci.
Segons va publicar El Mundo, responsables globals de Google s'han reunit amb alts representants de l'administració espanyola per veure com es podia reconduir la situació, però sense sort. L'empresa argumenta que la llei s'ha fet a esquenes dels seus interessos, que en cap moment se'ls ha permès negociar i que, per tant, decideixen abandonar el mercat espanyol en aquest àmbit.
Des del sector s'esperava que la possible desconnexió no arribaria fins l'1 de gener, i que fins llavors hi hauria marge per negociar amb Google, però no. A partir de dimarts vinent, 16 de desembre, es pot donar el cas que els principals mitjans de comunicació espanyols perdin bona part dels lectors que aconseguien cada dia gràcies a Google. I si l'empresa, a més a més de suspendre el servei News, també retoca d'altres algoritmes que afectin al posicionament global dels mitjans a la pàgina principal del cercador, l'esfondrament podria arribar a ser més que notable.