La mort en el temps de Cèsar

El Centre Cultural acull la xerrada "Salve viator, l’arquitectura funerària i el seu impacte en l’espectador".

Publicat el 23 de gener de 2012 a les 20:07

La conferència ha tingut lloc al Centre Cultural Unnim. Foto: Cedida

Amb motiu de l’exposició funerària “L’altra cara de la vida”, Grupo Mémora ha ofert aquesta tarda al Centre Cultural Unnim de Terrassa una conferència sobre la creença en el més enllà de l’època romana: “Salve viator, l’arquitectura funerària i el seu impacte en l’espectador. Una constant cultural”. La sessió ha anat a càrrec del Dr. Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d’Arqueologia de Grècia i Roma a la Universitat Rovira i Virgili. A l’acte hi ha assistit el Director de Màrqueting de Grupo Mémora, Fernando Sánchez; el gerent del Centre Cultural Unnim, Pep Forn, i el comissari i coordinador de l’exposició, Josep Marés.  

Segons Ruiz de Arbulo, la societat romana creia que la memòria eterna, la vida en els plaents Camps Elísis, només es podia dur a terme si la memòria del mort es mantenia a la terra. Així, almenys un familiar, un amic o un company havia de cuidar els ritus funeraris de trànsit i mantenir viu aquest record.

La conferència s’ha celebrat en el marc de l’exposició “L’altra cara de la vida- Cultura funerària d’ahir i avui” que s’exposa al Centre Cultural Unnim des del dia 10 de gener. La mostra, organitzada per Grupo Mémora, és una exposició itinerant que fa un recorregut sobre l’ahir i l’avui de la cultura funerària, des del Paleolític fins a l’època actual, amb la voluntat  d’apropar i donar a conèixer a tots els públics l’evolució de la cultura mortuòria a la Mediterrània. Grupo Mémora ha organitzat entorn de l’exposició visites guiades per a grups i escoles i activitats paral·leles com tallers i conferències. La mostra romandrà oberta fins el dia 29.

Després de Terrassa, cap a Màlaga
Abans de Terrassa, l’exposició va estar al Museu Diocesà de Barcelona, on la van poder visitar més de 4.000 persones. Aquesta col·lecció, que incorpora més d’un centenar de peces funeràries originals utilitzades –la majoria- a la Península Ibèrica al llarg de la història, després del seu pas per Terrassa, s’exposarà a Màlaga a partir del dia 1 de febrer.

La mostra s’emmarca dintre del compromís de responsabilitat social de la companyia, que té per objectiu que la ciutadania integri la mort com una part de  la vida. Amb la mateixa finalitat, Grupo Mémora col·labora, també, en l’edició de llibres i documentals, i organitza el Cercle de Conferencies: “Aproximacions entorn de la mort”, entre altres activitats.