La realitat supera la ficció, també en previsió de vendes

Ciutat Alguns dels llibres que es preveuen vendre més són d’autors terrassencs Literatura Novel·la i poesia cauen davant d’autors mediàtics i temes d’actualitat Còmic Cada cop menys de juvenil i més d’adult

Publicat el 25 d’abril de 2011 a les 13:24
Sovint no aporta cap sorpresa parlar dels llibres més venuts d’una diada de Sant Jordi. De fet, alguns títols ja surten de la impremta amb ferum a best-seller. Stephenie Meyer, Ken Follet, Steve Larsson, o J. K. Rowling són alguns dels noms que s’han anat succeint en la llista dels més venuts.

Cada cop més, però, en aquesta llista hi ha menys novel·les i més llibres de “no-ficció”. L’assaig ha sortit dels prestatges d’erudits i intel·lectuals per entrar a casa de tothom, tractant les temàtiques més variades. Esports, política, autoajuda i història són les qüestions que interessen més els catalans, com a mínim per Sant Jordi. Si l’any passat el llibre de “noficció” més venut fou El viatge al poder de la ment (Ed. Destino), d’Eduard Punset, enguany l’autor torna a l’atac amb Excuses per no pensar (Ed. Destino), que també preveu ser un èxit de vendes. Ja en el camp de la ficció, qui també torna a casa per Sant Jordi és Albert Espinosa, que reprèn el paper després de l’èxit de la sèrie televisiva Polseres Vermelles. Si tu em dius vine ho deixo tot... però digue’m vine (Ed. Rosa dels Vents) és una una història d’amor i de vida, i és la tercera novel·la d’Espinosa.

Escombrant cap a casa
A la llista dels més venuts no hi faltaran autors terrassencs. Sílvia Alcàntara presenta La Casa Cantonera (Ed. 1984), que estrena després del gran èxit d’Olor de Colònia (Ed. 1984) de fa dos anys. La periodista Núria Riera presenta la seva primera novel·la, Una ola con sabor a pez (Ed. Bartleby), una fàbula que parla dels punts d’inflexió en la nostra vida.

En l’àmbit de la poesia trobem Josep L. Badal, amb el seu llibre (Blanc) (Eumo Ed.) o la darrera obra de Vicenç Villatoro, Sense Invitació (Ed. Proa).

Sense sortir de la ciutat podem parlar d’Història, de ciència o de muntanya. En el primer àmbit, destaca el llibre de Miquel Peralta, En aquesta carta hi ha tabac (Cossetània Ed.) , recull de cartes entre un soldat i la seva jove esposa durant la guerra civil. Pel que fa a la ciència, Marc Boada proposa una explicació del món a Els 3 infinits (Momentum Ed.). Si el que volem són idees per sortir de la ciutat, Josep M. Trullàs i Boada ofereix 50 matinals per Sant Llorenç del Munt i l’Obac (Fund. Torre del Palau). Ell explica el recorregut, i Fransesc Muntada mostra fotografies de tot Catalunya al llibre Parcs i espais naturals de Catalunya (Alpina Ed.)

Joves... i no tan joves
Sant Jordi és un moment per fomentar la lectura entre els més joves. Les sagues de ciència ficció, de vampirs i de mags estan deixant pas, des de l’any passat, a l’escriptora Cassandra Clare i a la guerra entre àngels de Caçadors d’Ombres (Ed. Estrella Polar).

Un altre recurs per als joves és el còmic o la novel·la gràfica, un gènere que cada cop trenca més fronteres. Coincidint amb el Saló Internacional del Còmic de Barcelona que s’ha celebrat aquest cap de setmana, s’ha presentat Mil Vidas Más (Ed. de Ponent) que explica la història del líder del PSUC Miguel Núñez, i ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Còmic de Catalunya d’enguany.

Tornant a la política, no faltaran pàgines i pàgines dedicades al debat nacionalista. Com explicar aquest país als estrangers (Ed. Columna) de Matthew Tree serà un dels més mediàtics.

I Stéphane Hessel amb un breu però contundent “Indigneu-vos!” (Destino) cridarà els joves -i no tan joves- a la insurrecció pacífica i a l’abandó de la indiferència política.

La xifra
24: títols terrassencs per Sant Jordi, d’autors consagrats com Vicenç Villatoro a l’opera prima d’algun autor novell.