La vida en una colònia tèxtil enganxa als lectors catalans

'Olor de colònia', de Sílvia Alcàntara, s'ha convertit el fenomen literari català de l'any, fins a desbancar la trilogia d'Stieg Larsson de les llistes dels més venuts

Publicat el 09 de novembre de 2009 a les 20:26
Anys 50. Dues famílies i un únic ambient: la colònia. Aquestes són, en grans trets, les línies bàsiques d''Olor de Colònia' (Edicions 1984), la primera novel·la de Sílvia Alcàntara (Puig-Reig, 1944) i, segons els experts, el fenomen literari català de l'any.

Als seus 65 anys, Sílvia Alcàntara ha aconseguit captivar amb la seva senzillesa i qualitat narrativa més de 25.000 lectors d'arreu del país. La novel·la, ambientada en una colònia tèxtil de l'Alt Llobregat, porta més de set mesos pujant posicions a les llistes dels llibres de ficció més venuts de la literatura catalana i, fa poques setmanes, va aconseguir liderar la primera posició, per sobre de la trilogia de Stieg Larsson.

El boca-orella ha resultat, com en molts altres èxits literaris, la clau per arribar a milers de lectors, així com el teló de fons: la colònia, encara present en el recordatori de moltes persones; i també la qualitat narrativa, que molts ja comparen amb l'estil de Mercè Rodoreda o de Jaume Cabré.

La història que es presenta a Olor de Colònia també ha arrelat a la crítica literària i, enguany, la novel·la ha estat finalista del Premi Llibreter 2009 i guanyadora del premi Qwerty de BTV a la millor novel·la en català.

Sílvia Alcàntara fa molts anys que resideix a Terrassa, però durant els seus primers vint anys va viure en una colònia tèxtil. Va aprendre a escriure en català ja de gran i es va submergir en el món de la literatura fent un curs a l'Ateneu de Barcelona, on va tenir de professor a Jaume Cabré. Actualment, és ella qui dóna classes en un taller d'escriptura a la biblioteca del Districte 6, compartint, ensenyant i aprenent l'amor per l'escriptura i la literatura.