L'Ajuntament vol idees per omplir el Llibre Blanc de la Cultura

L'Auditori acull entre divendres i diumenge un Congrés que servirà per mesurar l'abast i densitat del sector a la ciutat; Josep Maria Pou obrirà la sessió

Publicat el 22 de gener de 2013 a les 17:11
D'esquerra a dreta, Pietat Hernández, Amadeu Aguado i Susana Medina Foto: C.B.

L'Auditori Municipal serà la seu aquest cap de setmana del Congrés de Cultura de Terrassa, la primera etapa d'una cursa de fons amb el Llibre Blanc de Cultura a la meta. El 95% de les entitats, col·lectius i associacions culturals terrassenques estan representades en una trobada que comptarà amb 166 ponències de nou sectors: cultura tradicional i popular, música, arts visuals, lectura pública, arts escèniques, patrimoni, memòria i societat, indústries culturals, altres serveis municipals i altres entitats de l'àmbit científic i universitari. Cada entitat tindrà deu minuts per exposar les seves experiències i projectes en tres sales simultànies.

L'objectiu és identificar la densitat i abast de la cultura a la ciutat, implicar els terrassencs i prioritzar accions. Posteriorment, es constituirà el consell de redacció del Llibre Blanc, que pot ser traslladat al Ple per esdevenir compromís de futur. Per a l'equip de govern, la iniciativa s'emmarca en el Pacte Cívic per a la Cultura de la ciutat, un full de ruta en aquest camp que ha de contribuir a millorar la democràcia i el diàleg entre l'administració i el ciutadà. Amadeu Aguado ha manifestat que el projecte va néixer fa cinc anys i que és un compromís de l'anterior mandat.

"L'Atenes catalana"
El Congrés ha costat 5.000 euros, però la inscripció és gratuïta. La imatge gràfica amb el lema 'La cultura no s'atura' és de l'egarenc Toni Sánchez de Tena. El regidor de Cultura, Amadeu Aguado, ha dit que Terrassa és la primera ciutat catalana que celebra un Congrés d'àmbit local en la matèria i serà la segona en tenir un Llibre Blanc de la Cultura després de Barcelona. Amadeu Aguado confia que el projecte doni la raó a Eugeni d'Ors, que a principis de segle va definir Terrassa com "l'Atenes catalana".

Aguado ha recalcat que la crisi "no pot condicionar la cultura", que considera "una necessitat, no un fet ornamental ni un castell de focs", allunyada dels tòpics i dels elitismes, ja que es vol adreçar a tothom.

Tres dies intensos
Pietat Hernández, directora de servei de l'Ajuntament de Terrassa i Susana Medina, responsable tècnica del Congrés, han detallat el timming de l'esdeveniment: aquest divendres a les sis de la tarda, lliurament de credencials i documentació i a dos quarts de vuit, sessió inaugural amb la intervenció del conegut actor Josep Maria Pou. El públic hi dirà la seva i a les vuit del vespre l'alcalde, Jordi Ballart, s'encarregarà de l'obertura oficial del Congrés.

La jornada del dissabte 26 començarà a les nou del matí amb les presentacions de ponències, que es perllongaran fins a les set de la tarda i només s'interrompran per esmorzar i dinar. A dos quarts de vuit del vespre, s'inaugurarà l'exposició "Antoni Llena: SOS. Senyals de fum des del subsòl" a la sala Muncunill.

Les darreres ponències s'explicaran entre les deu del matí i les dotze del migdia d'aquest diumenge 27. El Congrés finalitzarà amb un concert de l'Orquestra de Cambra Terrassa 48 a dos quarts d'una del migdia.