Terrassa celebra el 40è aniversari de Rialles

Publicat el 25 d’abril de 2013 a les 21:20
Fi de festa de l'aniversari

Terrassa ha celebrat al Principal el 40è aniversari del grup Xarxa, quatre dècades ininterrompudes de teatre per a infants i famílies, primer de la mà de Rialles, més tard amb La Xarxa. L'acte ha comptat amb el testimoni dels creadors del moviment, en Josep M. Font i en Francesc Clua, qui recordaven amb nostàlgia com es va endegar aquest projecte i com es va estendre a la resta de poblacions catalanes.

Un acte conduït per l'actor Albert Vinyes qui, amb clau d'humor, ha presentat la
celebració d'una manera molt distesa i alegre, amb la participació del públic i amb la
interacció del grup Harpo's Band, els quals han donat el toc musical, a cop de dixie, a la celebració.

Aquest aniversari ha comptat també amb la presència i paraules dels diferents
coordinadors del grup local de Terrassa, així com les de Pere Fontanet, coordinador del Moviment Rialles de Catalunya de l'any 1980 a 1995, Marta Huguet, actual coordinadora de Xarxa Terrassa i en Jaume Amigó, president de la Fundació Xarxa. No hi ha faltat tampoc la representació institucional, de la mà de la tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Terrassa, Carme Labòria, de la Mireia Hernàndez, diputada adjunta i de Joan Francesc Ainaud, subdirector general de Promoció Cultural de la Generalitat de Catalunya.

La Xarxa és actualment el circuit de programació estable més important de teatre infantil, juvenil i familiar a Catalunya. A través dels grups locals (77 poblacions catalanes), programa anualment més de mig miler d'espectacles i té uns 120.000 espectadors.

40 anys de teatre per a infants a Terrassa
Després del 1er Cicle de Teatre per a Nois i noies Cavall Fort a Terrassa a finals de 1972, Joaquim Badia, Esperança Santacana i Oriol Vert (membres de Junta d'Omnium Cultural a Terrassa), s'entrevisten amb en Josep M. Font, per plantejant-li d'oferir de manera estable o continuada propostes pels infants de Terrassa que fossin creatives, educadores i fomentessin l'estima vers Catalunya.

Juntament amb la col·laboració de nois i noies molt entusiastes, el 28 d'octubre de 1972 Rialles aixecava el teló per primer cop al Teatre Principal amb l'espectacle 'El gran Klaus i el petit Klaus' (François Salvaing) representada pel Grup Jocs a la Sorra (posteriorment U de CUC).

Des d'aleshores s'han programat més de 1600 espectacles en diferents llocs de la ciutat, més de 12 sales i teatres han vist créixer la programació teatral infantil de
Terrassa durant aquests 40 anys: El Teatre Principal, Sala Regina, Teatre del Centre
Social Catòlic, Sala d'actes del PP Carmelites, Sala d'Actes P. Sagrada Família, Escola
Joan XXIII, Centre Parroquial St. Cristòfol, Teatre Can Palet, Sala Crespi, Centre Cultural CET, Teatre Alegria, CC President Macià, CC Alcalde Morera, l'amfiteatre del Parc de Sant Jordi (exterior), fins a arribar de nou al Nou Teatre Principal.

El Grup Xarxa de Terrassa és la primera localitat de les 77 poblacions de Catalunya en 26 comarques, que tenen programació Xarxa i que formen part de la Fundació Xarxa
d'espectacles infantil i juvenils de Catalunya. Un circuit de programacions estables d'arts escèniques per a públic familiar que té com a missió fer arribar el teatre i la cultura als infants, i com a objectius treballar per a la promoció i difusió del teatre infantil i contribuir a la dignificació i millora d'aquest sector de les arts escèniques, així com oferir altres activitats relacionades amb el món de la cultura i de l'espectacle. Els espectacles estan emmarcats dins de les dues coordenades: catalanitat i rigor. També és tasca bàsica de la Fundació Xarxa, el foment i suport del voluntariat de grups locals que organitzen i ofereixen els espectacles a la seva localitat, de forma estable, continuada i de qualitat.