
"Que continuï sent el cor del jazz de Catalunya i molt més enllà". La frase de Xavi Manau, trombonista de La Vella Dixieland, sintetiza el prestigi del què gaudeix el Festival de Jazz Terrassa, que arriba a la 31a edició ja instaurat com a "símbol i imatge de la ciutat que cal preservar", segons Adela Farré, presidenta dels Amics de les Arts i Joventuts Musicals. Mantenir el llistó qualitatiu i contribuir al relleu generacional.
Aquests són els eixos sobre els quals pivota la 31a edició del Festival de Jazz Terrassa, que entre el 8 i el 25 de març convidarà els fidels i els neòfits al gènere a un exquisit àpat format per 200 músics i una trentena de concerts. "Calia ser més arriscats que mai i no abaixar el llistó" comentava Susanna Carmona, coordinadora de l'esdeveniment, que es manté dempeus malgrat que les retallades han reduït un 15% el pressupost. Jo Krause, un bateria alemany establert des de fa dues dècades a Catalunya, trencarà el gel el 8 de març a la Nova Jazz Cava, on presentarà "Jo's delight" amb un quartet que inclou Roger Mas. Des d'aleshores i fins el dia 25, un reguitzell d'artistes que representen el bo i millor de l'escena internacional i local, amb èmfasi en "la línia afroamericana de vanguàrdia".
Com a al·licients principals, el saxofonista de Los Ángeles Teodross Avery, que duu Raynald Colom de convidat, el trombonista Luis Bonilla, considerat estrella emergent del 2010 pel premi de la crítica Dowbeat, o el trompetista californià Ambrosin Akinmusire. El seu debut amb el segell Blue Note, "When the heart emerges glistening", en què la tradició i la lectura contemporania s'alien, ha estat reconegut amb la màxima distinció de l'Acadèmia de jazz francesa i amb dos premis de la Jazz Journalist Association en les categories de trompetista de l'any i artista revelació. Jason Moran, Jeremy Pelt, Philip Catherine, Paul Lamb &The King Snakes, Shakin'all són altres noms amb prou talent per ser quelcom més que uns bons secundaris.
Torna el Centre Cultural
Una de les novetats més rellevants d'enguany és el retorn del Centre Cultural Unnim, espai jazzístic habitual de les primeres edicions. S'hi podrà assaborir la tècnica vocal de René Marie i la creativitat del flautista i saxofonista madrileny Jorge Pardo, amb un projecte no apte per puristes en què ridiculitza les barreres entre els estils. D'altra banda, el Festival obre una porta a Sant Cugat, que acollirà un cicle de petit format amb tres actuacions al Teatre Auditori: el pianista Dan Tepfer, que s'arrisca amb un treball sobre les variacions de Goldberg, el trio experimental integrat per Gabriel Amargant, Adrià Plana i Miguel Serna, i Miscelània 3, amb Celeste Alías, Pablo Selnik i Marzo Mezquida.
Música al carrer
Per ser lleials al guió establert des del 1999, el Festival respirarà aire fresc el dia 18, al pulmó de la ciutat, el Parc de Vallparadís, amb el Picnic Jazz, escenari de tres propostes ben diferents: La Locomotora Negra, Susana Sheiman&Ignasi Terraza Trio i Tom Principato&Amadeu Casas Trio. Però també se sortirà literalment al carrer, concretament a la Plaça Vella i a la Plaça Catalunya, amb la presència de gent com La Vella Dixieland, Marc Ayza Group o Anna Luna Lucas Quintet.
Per acabar-ho d'amanir, les sessions golfes a la Nova Jazz Cava, amb protagonisme destacat per Triphasic i la lucidesa esbojarrada de Llibert Fortuny. I a la mateixa sala, dues jam sessions: una a càrrec de Geni Barry i l'altra de la mà de la terrassenca Gemma Humet. Precisament ella és una de les representants de la quota jove i local, una de les apostes estratègiques del Festival. No serà la única, perquè el diumenge 11 la marató JazzJove NonStop comptarà amb el combo del Conservatori de Terrassa.
El 25 de març el Festival s'acomiadarà des de les altures, és a dir, amb l'espectacle de Pere Ferré, elegit Jazzterrassman 2012. Aquest incombustible pianista, que va inaugurar el primer concert organitzat per Jazz Terrassa el 1959, ha compartit escenari amb Pony Poindexter, Guy Lafitte o Bill Coleman i continua en actiu. Tot plegat, un menú per sucar-hi pa fet perquè "el jazz se segueixi identificant amb Terrassa, la projecti cap a fora i sigui una obra col·lectiva que ens faci sentir orgullosos" en paraules d'Adela Farré.
Activitats complementàries
La música és la columna vertebral del Festival però no serà pas una activitat exclusiva durant aquests divuit dies. Hi haurà de tot per triar i remenar i satisfer les preferències de tot tipus de públic. Per exemple, quatre exposicions, una a la Nova Jazz Cava a càrrec de Santi Olivet i una altra a l'espai d'art ODENA Galeria, amb una mostra fotogràfica de Frederic Santaeulària titulada "Jazz en viu: músics de jazz". A l'espai G d'Art del carrer de la Palla, "Jazz 12", amb obres de quatre creadors, entre ells Manel Rubiales, autor de l'escultura que enguany és la imatge del Festival. I al restaurant El Cel de les Oques, exposició fotogràfica de Miquel Carol. Però també hi haurà cinema, concretament la projecció de "Pete Kelly's blues" a la sala Joaquim Vancells del Cercle Egarenc el 13 de març i "Michael Petrucciani", que s'emetrà el 21 de març a la Filmoteca del Club Catalunya.
D'altra banda, el jazz no serà l'únic gènere de l'esdeveniment. També està programat un moment per al swing, que s'inaugurarà el 16 de març a El Vapor amb la col·laboració de La Casa de la Música. El 17 i el 18 al centre esportiu Q-Sport, sisena trobada internacional de Lindy Hop amb la presència de dos ballarins suecs en el marc del JazzTerrassa Swing Stage 2012. I els dissabtes 10 i 24 de març, ball social de Lindy Hop a la Plaça Vapor Ventalló.
Per arrodonir-ho, Oriol Gonzàlez desenvoluparà un programa educatiu batejat amb el nom de "Visquem el jazz". El 10 i el 17 de març el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), acollirà tallers infantils de construcció d'instruments de percussió amb material reciclat. Les sessions se subdividiran en dos grups: un per a nens d'entre 5 i 8 anys i l'altra per a nens de 9 a 12. La Casa de la Música també col·labora en l'organització d'una activitat gratuïta però amb places limitades. Finalment, el dimarts 13 de març la Nova Jazz Cava acollirà una conferència titulada "Bandwagon i el seu relleu en el jazz de l'última dècada". El ponent serà Enrique Turpin, periodista i crítica musical. Precisament Bandwagon va ser el prestigiós trio que va liderar durant deu anys Jason Moran, un dels protagonistes de l'edició d'enguany.