Terrassa, un Hollywood a la catalana

Sitges acull una taula rodona a sobre el Parc Audiovisual de Catalunya

Publicat el 05 d’octubre de 2009 a les 19:50
Sitges va acollir una taula rodona on es va explicar el bo i millor del Parc Audiovisual de Catalunya. Jordi Llonch, el seu representant, va destacar la contribució d'aquest espai egarenc a la promoció de l’audiovisual català, amb una gestió de 88 produccions el 2008 a Terrassa. La capital vallesana és la tercera ciutat de Catalunya que acull més rodatges, darrera de Barcelona i Sitges, i amb una infraestructura audiovisual oberta a tot el sector i a tot projecte audiovisual.

El Parc Audiovisual, va recordar, col·labora en el Festival Internacional de Cinema de Catalunya amb el patrocini del premi a la Millor Direcció de Producció de la secció Ofiao Fantàstic, que s’entregarà en la cloenda del festival el proper diumenge 11 d’octubre per part del regidor de l’ajuntament de Terrassa, Jordi Ballart.

Per Javier Ruiz Caldera, jove nou talent barceloní de 32 anys provinent de l’ESCAC de Terrassa, rodar al Parc Audiovisual la seva primera òpera prima va ser fabulós. La pel·lícula Spanish Movie, que parodia diferents pel·lícules espanyoles (Volver, El Orfanato, El laberinto del Fauno), s’havia pensat per rodar en un plató justament pel fet de recrear els decorats d’aquestes pel·lícules.

Com anècdota del rodatge, destaca el dia que va ajuntar Chiquito de la Calzada i Leslie Nielsen. Durant el rodatge del tràiler d’Spanish i les escenes que protagonitzaven tots dos, van ser pura diversió i, al restaurant del Parc Audiovisual van muntar un xou pujant per sobre les taules i ballant. El film  s'estrenarà el proper 4 de desembre.

Segons Montse Vilamanyà, directora dels estudis de maquillatge i efectes especials de l’Escola Vilamanyà que imparteixen al Parc, ubicar-se al Parc Audiovisual els ha suposat un augment en la línia de cursos ofertats i han pogut potenciar una oferta de màsters per formar a professionals que cada cop estan més buscats en les pel·lícules fantàstiques, de terror o en les paròdies com Spanish Movie. Amb la innovació de nous materials de modelatge (resines, plàstics, fangs...) es poden recrear tot tipus de textures orgàniques i és una feina que té moltes sortides professionals. L’Escola Vilamanyà té previst traslladar tot el centre educatiu al Parc Audiovisual en un futur, ja que la proximitat amb el sector audiovisual els dóna gran valor afegit en la seva oferta acadèmica.

Lluís Botella, que sempre ha tingut un tracte molt directe amb l’equip del Parc Audiovisual destaca que rodar a Terrassa sempre és fàcil ja que té moltes possibilitats com a escenaris cinematogràfics: des d’una arquitectura heterogènia amb l’estil modernista, industrial, fabril, etc... a un casc antic com les esglésies de Sant Pere o petits racons i detalls del centre que la fan única com a localització a Catalunya.
Tots tres convidats de la taula agraeixen les tasques i feines d’uns i altres, imprescindibles i reconegudes de diferent manera pel sector. Caldera, agraeix sincerament la feina del localitzador que és importantíssima pel desenvolupament del rodatge. I també la de caracterització i maquillatge artística que fan que llueixin els actors i, definitivament, tota la pel·lícula. En general, estan d’acord que a Catalunya s’estan fen moltes produccions en aquests moments, i que Terrassa té molt bones instal·lacions i predisposició per atraure rodatges. Botella assegura que es pot anar a rodar al Parc Audiovisual, per ell els millors platós de Catalunya, amb total garanties d’èxit.