
L’acte d’obertura de la XI edició de la Fira Modernista s'ha fet aquest divendres a la Casa Baumann, edifici modernista construït per l’arquitecte Josep Maria Coll i Bacardí que aquest any compleix el seu centenari. L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha presidit la jornada. Després de l'acte protocolari, s’hi ha fet una visita comentada.
El certamen transportarà a la ciutat de finals del segle XIX i principis del XX al llarg del cap de setmana. La visita a la Baumann ha estat el tret de sortida d’un ampli programa d’activitats, que incloia pel divendres una exposició, una conferència i espectacles de
circ i cabaret com a preludi d’un intens cap de setmana. Fins diumenge al vespre es faran 349 activitats a diferents espais del Centre de la ciutat, tant a l’aire lliure com en edificis modernistes.
Els visitants de la fira descobriran com vivien els terrassencs de finals del segle XIX i principis del XX, com treballaven, com es vestien i com passaven el temps lliure. Totes les activitats, vestits i personatges se centren concretament en el període del 1880 al 1920, coincidint amb l'època de màxim esplendor del Modernisme. Al Parc de Sant Jordi es podran veure demostracions d'oficis de l'època i els tallers de manualitats relacionats amb els oficis artesans.
A més, hi haurà un ampli ventall de parades de venda de productes d’artesania i alimentació, a la Plaça de Josep Freixa i Argemí i a la Rambla d’Ègara que, durant la Fira, esdevindrà una autèntica “Rambla del comerç”. Destaca l’activitat “Els sabors de la nostra terra”, a la plaça Vella, amb degustacions populars de productes autòctons de Terrassa i de la comarca, com ara la botifarra de terregada o el pa de Munt. La venda de tiquets, a 0,25 euros cadascun, es farà a la carpa instal·lada a la mateixa Plaça Vella. El Gremi de Flequers i Pastissers de Terrassa vendrà el típic pa de boina i el Pastís Vitrall que s’elabora amb motiu de la Fira Modernista.
Molts comerços, bars i restaurants decoren aquests dies els seus aparadors amb objectes de l’època i participen en els concurs d’ambientació que impulsen Terrassa Centre i el Gremi d’Hostaleria de Terrassa i Comarca. També es fan concursos d’ambientació de carrers o de parades del Mercat modernista, a més del VII Concurs de fotografia. El sector de la restauració s’implica cada any amb la Fira Modernista amb l’elaboració de menús modernistes, tapes i aperitius de l’època.
Principals novetats
Una de les novetats d’aquesta onzena edició és la incorporació del nou eix Casa Baumann-Masia Freixa, un recorregut on els visitants s’aniran trobant amb activitats contínues i que representa de fet una ampliació de la Fira respecte a anys anteriors. Hi haurà un nou mercat d’artesania als voltants de la Casa Baumann, que podrà ser visitada amb motiu del seu centenari, i es faran activitats al Passeig Comte d’Ègara, al carrer de la Font Vella, a la Plaça Nova, al Vapor Gran i al carrer de la Rutlla, que permetran relligar aquest circuit.
Aquest any, durant el cap de setmana, els visitants es podran descarregar gratuïtament una audioguia i seguir la ruta pel patrimoni modernista de la ciutat de forma lliure i autoguiada. L'audioguia inclou 10 edificis de la ruta industrial i modernista de Terrassa, però els narradors també aconsellen la visita a altres espais i edificis d’interès que es van trobant al llarg del recorregut. L’aplicació es pot descarregar des de la web www.terrassa.cat/firamodernista . La Fira modernista també serà present a les xarxes socials.
Una altra novetat significativa ha estat la creació d’una comissió organitzadora específica de la Fira Modernista, integrada per l’Ajuntament, els agents comercials, les entitats i associacions culturals. Aquest òrgan participatiu té previst redactar i
aprovar un document d’actuació de la Fira similar als Protocols de la Festa Major de Terrassa.
Altres activitats noves són el I Concurs de bevedors de porró i el I Concurs audiovisual EgaREC, que té com a tema el patrimoni modernista i industrial.
Una fira més participativa
La Fira Modernista és un dels esdeveniments més participatius i que compta amb una major implicació ciutadana, tant a nivell particular com per part del teixit associatiu, del sector comercial i de la restauració. Aquest 2013 s’ha superat de nou el nombre el nombre d’entitats participants, concretament 130, que protagonitzaran gran part de les activitats programades, com ara la cercavila popular, les cantades de caramelles i corals, les ballades dels gegantons modernistes, les passejades a cavall i en burro català, exhibicions de vehicles antics o recreacions de casaments modernistes, entre d’altres. A nivell particular, cada vegada són més els ciutadans que passegen aquests dies per la ciutat amb vestits de l’època. També participen en el certamen 13 ajuntaments i consorcis de ciutats modernistes de Catalunya, que instal·laran parades al Raval de Montserrat.
Com és habitual, la música tindrà un lloc destacat a la programació, amb una àmplia oferta de concerts que aniran a càrrec de diferents formacions professionals i d’entitats i de formacions vinculades a l’Escola Municipal de Música-Conservatori de Grau Mig de Terrassa. El circ també serà present, un any més, a la Fira Modernista, de la mà de les companyies Raluy i Tub d’Assaig 7.70.