
El proper 30 de juny, Terrassa donarà el tret de sortida a la segona edició de l’ Egara Forum Musicae , una acadèmia de perfeccionament musical d’alt nivell, sense precedents a Catalunya atesa l’especificitat de la seva oferta formativa, que en la seva segona edició se centra en la direcció orquestral i l’òpera. Un any després que la Filharmònica de Cambra de Catalunya (orquestra resident de l’acadèmia) tanqués exitosament el projecte de micromecenatge que va suposar l’inici d’aquest projecte formatiu basat en reinventar el model d’acadèmia d’estiu en base a criteris d’alt perfeccionament, arriba la segona edició d’aquest esdeveniment amb un increment en les inscripcions en relació a l’anterior edició (18 alumnes per 12 places ofertades en la modalitat de direcció d’orquestra) i obrint una nova disciplina d’estudi dedicada al cant.
L’EGARA, que endeguen la Filharmònica de Cambra de Catalunya amb l’estret assessorament del jove director d’orquestra Diego Martin Etxebarria i la mezzosoprano Anna Alàs i Jové, ambdós formats a Catalunya i residents a Alemanya, esdevé un marc excepcional per realitzar una relectura dels cursos magistrals adaptant-los a la conjuntura econòmica i social actuals. Els punts forts del model són comptar amb una orquestra formada per professionals provinents de les millors orquestres catalanes (OBC, Liceu i OSV), preus molt competitius i noms de prestigi en l’àmbit pedagògic que atreguin participants d’arreu del món. En aquest sentit, el 2n Curs de direcció d’orquestra ‘Eduard Toldrà’ comptarà enguany amb la tutela del Maestro Donato Renzetti (Metropolitan Opera de Nova York, La Scala de Milà, Covent Garden de Londres...), així com el 1er Curs de Cant amb Orquestra ‘Conxita Badia’, que impartirà Ana Luisa Chova, catedràtica del Conservatori Superior de València i una de les pedagogues vocals més reconegudes del nostre país.
Grans figures internacionals
Bona mostra de la bona acollida que aquesta acadèmia ha rebut per part dels músics en permanent període formatiu en són, per exemple, les visites al lloc web: més de 1.500, repartides entre una cinquantena de països. No és casualitat que aquest any el perfil internacional dels inscrits torni a marcar aquest esdeveniment musical que rebrà joves cantants i directors d’orquestra provinents de Mèxic, Austràlia, Estats Units, Colòmbia, Israel, Itàlia, Suïssa... Sense oblidar els participants de Catalunya i la resta de l’estat. I és que un dels principals objectius del projecte és acostar grans figures internacionals de la pedagogia musical al teixit educatiu musical català, ara que aquest pateix forts reajustos i inspirar d’aquesta manera les futures generacions de músics sense que hagin de sortir de casa.
La seu d’aquest esdeveniment és la co-capital del Vallès, Terrassa, seu també de la Filharmònica de Cambra de Catalunya. Els organitzadors en destaquen l’excel·lent campus que comprèn el Conservatori, l’Auditori Municipal, el Parc de Vallparadís i la residència d’estudiants, així com les dimensions ideals per tal que les activitats no quedin diluïdes entre mig de l’oferta desmesurada que sí implica realitzar una acadèmia d’estiu en una gran urbs.
L’acte inaugural tindrà lloc el diumenge 30 de juny amb una taula rodona sobre Eduard Toldrà i interpretacions de la seva obra cambrística. Reiterant la seva col·laboració, l’Ajuntament de Terrassa cedeix novament l’Auditori Municipal on cada tarda tenen lloc les sessions d’orquestra obertes al públic, així com la projecció del documental ‘Conxita Badia no existeix’ d’Eulàlia Domènech i una xerrada sobre la destacada soprano catalana a càrrec de familiars, ex-alumnes i experts. El dissabte 6 de juliol se celebrarà la Gala Lírica que servirà per mostrar l’evolució dels participants, que interpretaran obertures i àries d’òpera i fragments d’obres simfòniques. Al final del concert s’entregaran els diplomes i el Premi del Públic al millor cantant i el millor director, escollit pels assistents.