Fre a l'augment de persones grans que se senten soles

Creu Roja, l'Obra Social 'la Caixa' i Ajuntament signen un conveni per tirar endavant el projecte pioner "Sempre Acompanyats"

Publicat el 15 de juliol de 2014 a les 15:59
Gàllego, Ballart, Lanaspa i Nicolau en l'acte de signatura del conveni Foto: Lluïsa Tarrida

Aquest dimarts, ha tingut lloc l'acte de signatura del conveni entre l'Obra Social la Caixa, Ajuntament de Terrassa i Creu Roja de Terrassa. L'acord pretén desenvolupar el projecte "Sempre Acompanyats", orientat a millorar la qualitat de vida de les persones grans en situació de solitud. Han signat el document l’alcalde Jordi Ballart, el director general de la Fundació, Jaume Lanaspa; el director territorial de CaixaBank a Barcelona, Jordi Nicolau; el president de Creu Roja Catalunya, Josep Marquès; i el president local de l’ONG, Marià Gàllego.

El projecte començarà com a experiència pilot al Districte 4 (Ca N'Aurell, la Maurina, Roc blanc, la Cogullada, les Martines, Torrent de les Carbonelles i Can Palet de Vista Alegre) i segons s'ha explicat "es té la intenció que es generalitzi fins arribar a donar cobertura a tot el municipi i després exportar-lo arreu del país", ha subratllat Lanaspa. "Creiem que és una iniciativa que tots en som potencialment usuaris", ha manifestat Nicolau que ha afegit que per tirar endavant accions com aquesta "cal gent agosarada, com els de Creu Roja de Terrassa". 

Segons ha exposat l'alcalde de Terrassa, es calcula que només al Districte IV hi ha 1466 persones que viuen soles, mentre que el percentatge global d'egarencs majors de 65 anys a tota la ciutat és del 15,41%, i aquesta xifra s'anirà incrementant". "Hi ha molta gent que no compta amb una xarxa familiar de suport, que els doni seguretat i confiança, per això cal entre tots sumar esforços per preparar-nos per les necessitats actuals i pels reptes que ens vindran", ha dit Ballart que ha afegit de forma contundent que "a Terrassa no deixarem cap persona gran sola".

Detectar i intervenir

El projecte es basarà en un nou model d'intervenció comunitària que inclou accions de caràcter preventiu i d'intervenció directa dels casos detectats per millorar la qualitat de vida de les persones grans en situació de solitud. L’objectiu és, d’una banda, sensibilitzar el conjunt de la població sobre el fenomen de la soledat no volguda, per tal de promoure canvis que ajudin a prevenir-la, i de l’altra, construir una xarxa sòlida dins la comunitat per tal d’enfortir el suport social, acompanyar a les persones grans, i aconseguir reduir aquestes situacions des de la suma d’esforços.

Per fer-ho possible intervindran a més de Creu Roja, els Serveis Socials, Salut i Territori, així com la regidora de Gent Gran. És doncs, un projecte transversal perquè la idea és "aprofitar els recursos ja existents, implicar la ciutadania, conèixer millor les necessitats". Ballart ha tingut paraules d’agraïment per a l’Obra Social “La Caixa” per la seva implicació en el projecte, que esdevé especialment valuosa "en aquests moments, en els quals moltes persones demanem i exigim a les entitats financeres que tinguin una dimensió social molt més clara i més compromesa amb la gent". La Caixa aporta els recursos econòmics i materials necessaris a més de coordinar i fer el seguiment del desplegament de la prova pilot. Per la seva banda, Creu Roja s'ocuparà de constituir el grup d'acció social i fer balanç de l'impacte de les accions de prevenció i d'acollida.

S’ha escollit aquest districte -especialment el barri de La Maurina- perquè, segons la regidora de Gent Gran Josefina Soler, en els darrers anys s’ha fet un treball social de proximitat molt intens mitjançant el Pla de Barris, i hi ha una bona xarxa d’aliances i informació compartida entre administració, entitats, empreses, etc. Això facilitarà la detecció de casos i el desplegament de les diferents actuacions.

El primer pas per tirar endavant el projecte “Sempre acompanyats” serà crear una xarxa que englobi tots els ens, entitats i administracions que treballen per millorar la qualitat de vida de les persones grans. A partir d’aquí es planteja, entre altres línies d’actuació, abordar les situacions de soledat no volguda en les persones grans, sensibilitzar a la població per tal de promoure canvis que ajudin a prevenir-la i promoure la participació dels centres de gent gran en el programa com a espais socials i de proximitat on es generin oportunitats de suport i d’acollida.

Metodologia participativa

És a dir, els agents implicats (sigui associació de veïns, de comerciants, serveis socials, o entitats) elaboraran primer un llistat de persones susceptibles de patir "una soledat no volguda". Tenint present aquest llistat -que es començarà a treballar a partir del setembre-, es passarà a la fase d'intervenció on a través dels centres o casals de gent gran s'intentarà fer-los un procés d'acollida personalitat, interactuar amb ells i aconseguir que estableixin lligams relacionals amb persones de la seva mateixa edat i condició.

L’informe sobre l’impacte de la crisi en les persones grans de l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja a Catalunya de juliol de 2012 revela que un terç de les persones grans han hagut d’ajudar per primer cop a un familiar, el 13% ha deixat de rebre algun ajut, el 6,5% ha hagut d’acollir a un familiar i gairebé una cinquena part no pot menjar amb regularitat ni carn ni peix.