La Cecot dóna suport a la Iniciativa per a la Reforma Horària

RH té per objectiu fer del 16 de setembre de 2016 el moment zero per fer un canvi d’horari global

Publicat el 15 de juny de 2015 a les 07:27
Actualitzat el 15 de juny de 2015 a les 09:51
Fa més de tres anys que la Iniciativa per a la Reforma Horària - Ara és l’hora treballa per una racionalització dels horaris al nostre país, similar a la que ja han implementat altres del nostre entorn. A Europa fa dècades que va començar la substitució dels horaris nascuts amb l’era industrial per uns altres adaptats i flexibles a les necessitats d’igualtat i productivitat i participació de la ciutadania. La Iniciativa treballa per assolir tres grans reptes: recuperar les dues hores de desfasament horari en relació a la resta del món, impulsar una nova cultura del temps a les organitzacions a favor de models més eficients i productius (menys presencialistes i més per assoliment d’objectius), i recuperar, amb tot, el fus horari GNT que ens correspon per situació geogràfica. 

La patronal Cecot ha decidit sumar-se a la iniciativa per la Reforma Horària amb l’objectiu de col·laborar a impulsar i potenciar uns horaris beneficiosos per a les empreses, les institucions i la ciutadania. “Hi ha una gran coincidència dels avantatges col·lectius que tindrà per a tots el fet de recuperar el fus horari avançant dues hores els rellotges” ha afirmat aquest matí Antoni Abad, president de la Cecot.  Assolir un millor rendiment educatiu, una millora de la salut fruit del descans, poder tenir més temps per al lleure i la cultura o per a la participació ciutadana, entre altres, són alguns dels avantatges en els que coincideixen la major part de col·lectius. 

“Es tracta de posar-nos d’acord per aconseguir un canvi sistèmic global i haig de dir que estem detectant entre diferents sectors empresarials, des de l’industrial fins al comerç, una voluntat clara de ser més “europeus” i aconseguir una millor racionalització dels horaris per harmonitzar la vida laboral, amb la personal i amb la familiar”, ha afegit Abad en el marc d’una roda de premsa en la qual hi ha participat Fabián Mohedano, impulsor de la Iniciativa i Albert Edo, director d’operacions iserveis de Techno Trends, empresa que ha posat en marxa una prova pilot amb la metodologia de la Iniciativa per la Reforma Horària. 

Des de la patronal catalana creuen que cal plantejar un gran pacte que impliqui a tots els sectors econòmics, socials i polítics per tal que la iniciativa prosperi. Per fer una passa en aquesta direcció i una passa en ferm, és necessari “que ho fem tots a l’hora: administracions, empreses, treballadors/es, escoles i famílies. Aquest Big bang que suposarà la data del 16 de setembre que proposa l’equip de Mohedano, ha de fer-se en comú per part de tots i també per part de les televisions i les franges del prime time ja que podrien ser un element important de distorsió per assolir el canvi”, ha afegit Abad.
Per tant, ho hem de fer tots junts i ho hem de fer molt ben fet perquè els sectors importants i estratègics continuïn sent acceleradors econòmics. Si es perjudica alguna de les parts, això no funcionarà. I, des de la vessant empresarial, crec que si realment volem que això funcioni, i a la Cecot volem que funcioni, cal que formi part dels acords de la negociació col·lectiva entre empreses i treballadors, sinó dubto molt que es pugui dur a terme i operativitzar-ho. 

Mohedano ha explicat als professionals dels mitjans de comunicació que després de tres anys de treball en els quals s’han recuperat informes i s’han desenvolupat de nous,  tothom comparteix l’anàlisi sobre la desorganització horària que patim. “Ara hem de materialitzar aquest canvi i el proper ple de Parlament del mes de juliol serà important per a nosaltres. La nostra proposta és implicar directament el que anomenen les cinc palanques o acceleradors per assolir la Reforma: ocupació i empresa; educació; cultura i oci; administració; comerç i consum”.  Les palanques haurien d’actuar en una manera similar a la Llei del tabac, “que sense prohibir el consum del tabac, l’ha reduït considerablement”.

“Però com ningú està disposat a ser el primer”, afegeix Mohedano, “proposem la data del 16 de setembre de 2016 com a moment zero per efectuar el canvi global. És necessari tenir una data consensuada per poder fer efectiu el canvi i l’inici del curs escolar ens semblava oportuna”. 

Per la seva part, Edo ha pogut il·lustrar amb el seu testimoni la possibilitat d’anar adaptant-se a horaris que permetin una millor conciliació de la vida laboral, personal i familiar. Techno Trends és una empresa relativament jove, es va crear fa vint anys, i es dedica a la telepresència. “Un negoci que fa vint anys ningú entenia però que a dia d’avui qualsevol adolescent entén i utilitza”.  Aquesta empresa ja practicava la flexibilització d’horaris quasi personalitzada en funció de la situació particular de cada treballador/a. Techno Trends està desenvolupant una prova pilot amb tècnics i metodologia de la Iniciativa per a la Reforma Horària que ha comportat una anàlisi de la situació i una autoavaluació entre tots els treballadors/es mitjançant un qüestionari anònim, de la qual sortiran propostes de millora a adaptar. “Canviar alguns dels aspectes que sorgeixin dels qüestionaris, posar en marxa algunes de les propostes, deixar passar un temps i tornar a avaluar són els propers passos que seguirem”, conclou Edo. 

Des del 2014, els impulsors de la iniciativa han aconseguit el suport Govern de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i el món local a partir de l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya a més de centenars d’entitats i personalitats de renom del món polític, social, econòmic i cultural. També compten amb un ampli suport entre els diferents grups parlamentaris. La Iniciativa per a la Reforma Horària – Ara és l’hora està celebrant aquests dies la Setmana dels Horaris.