
L'Institut Tecnològic LEITAT, membre de TECNIO, treballa en la recerca per a la generació òptima de biogàs que, en el seu desenvolupament, permetrà la viabilitat d'una nova solució integrada de valorització de residus. Aquesta tecnologia consisteix en un sistema modular, fiable, rendible i eficient que combina la calor i l'electricitat per a la generació d'energia renovable a partir de residus actualment no valoritzats a nivell industrial. L'equip investigador europeu està format per quatre Pimes europees (Powercell Sweden AB, HELBIO, INGENOSTRUM SL i Marxis Biogas Ltd), tres centres de recerca (Idener, KTH i LEITAT) i una cooperativa (FAECA).
Una d'aquestes aplicacions, implementada en el projecte Biogas2*PEM-FC, és la valorització del biogàs generat a partir de la digestió anaeròbia de residus de la producció d'oli d'oliva amb la finalitat d'obtenir energia a través de piles de combustible amb membranes d'intercanvi de protons (en les seves sigles en anglès PEM).
El passat 4 de setembre, el president americà, Barack Obama, va realitzar un viatge oficial a Estocolm abans de la seva presència a la cimera del G20, organitzada el 5 i 6 de setembre, a Sant Petersburg. Al marge de la seva visita a les diferents institucions estatals del país escandinau, Obama va veure el Real Institut Tecnològic (KTH-Kungliga Tekniska Högskolan), membre del projecte Europeu Biogas2*PEM-FC, en el qual participa també LEITAT.
En el marc de la seva visita, es va interessar per les potencials aplicacions de les piles de combustible en les quals treballa aquest institut, com a tecnologia sostenible en substitució dels combustibles fòssils.
El projecte Biogas2*PEM–FC, liderat per l'empresa sueca Powercell Sweden AB, està cofinançat per la Comissió Europea, en el marc del Setè Programa Marco i la convocatòria Research for the benefits of SMEs amb un finançament d'1,135 milions d'euros.