El pare de Pere Navarro a La Torre: «Sóc independentista»

Joaquín Navarro, que anirà a la Via Catalana, va afiliar el seu fill al partit, però ara vota CiU i no li agrada la dependència "al cent per cent de Madrid del PSC"

J. M. Oller
07 de setembre del 2013
Joaquim Navarro, pare de Pere Navarro, primer secretari del PSC,  al bar Vandalia
Joaquim Navarro, pare de Pere Navarro, primer secretari del PSC, al bar Vandalia | J.M.O.
Joaquin Navarro, al bar Vandalia. Foto: Joan Manuel Oller.

Joaquín Navarro és un senyor nascut a Calanda (Terol) fa 82 anys, que viu a Terrassa en fa fa seixanta. A més de ser convilatà del mític cineasta Luis Buñuel, és parroquià fidel del bar Vandalia i amic del pare de l'actual propietari, Joan Garcia, des de fa per allà quatre dècades. Fins aquí tot molt normal, però aquest terrassenc -que és pare del primer secretari del PSC i exalcalde de la població, Pere Navarro- avui és notícia perquè ha anunciat que el dia 11 se'n va a la Via Catalana, aun tram de Reus, a reclamar la independència de Catalunya.

Hem fet el vermut amb ell en aquest acollidor establiment de la rambla de Francesc Macià avui a quarts de dues. Ens ha explicat bones anècdotes, com que va ser ell mateix qui va inscriure el seu fill Pere al Partit dels Socialistes de Catalunya. Però els temps i les situacions canvien, i a les últimes eleccions "vaig votar CiU".

I això, per què? Doncs perquè "no m'agrada gens que el PSC depengui al cent per cent de Madrid, no té cap tipus d'independència". I fa un esforç per entendre la dura tasca que està afrontant en Pere: "El meu fill fa el que pot: li ha tocat un dels moments més difícils del partit, però tothom ha de saber que el meu fill és català. Ell està en un partit del que n'és el primer secretari i fa la feina que li pertoca assumir en aquest època que estem."

En el moment de la seva conversa amb La Torre, el seu fill encara no l'havia trucat: "M'imagino que deu ser just aquest matí que en Pere s'ha assabentat que he fet públic que sóc independentista català", perquè el fill ja ho sabia d'abans és clar.

Tot ve d'una notícia que ha publicat el Diari de Terrassa, en què informa de l'anada d'una colla de clients del bar a la Via Catalana, entre ells en Navarro gran: "Visc a Catalunya, sóc català, em sento català, cada cop sóc més independentista, potser abans no ho era tant, i per això vaig a la Via Catalana".

Mentrestant, ha mirat un diari de cua d'ull i ens ha comentat una notícia que es refereix a l'espoli fiscal que pateix el nostre país: "El PP està encara ple de guardies civils, de militars o de l'alta burgesia catalana i encara que siguem sent independents aquest seguiran sent espanyols."

En Joaquín Navarro està il·lusionat amb el procés d'independència, "tot i que serà molt complicat -observa- perquè Espanya ens posarà totes les traves del món (...) Sort que Catalunya forma part de la Unió Europea, perquè si no ja ens haurien enviat els tancs".