Els ajuntaments demanen prendre part en les decisions relatives a les retallades en salut

Els alcaldes del Vallès Occidental Oest es van reunir ahir a Rubí per parlar dels temes més crucials per a la comarca, com el de la sanitat, les infraestructures i les comunicacions

Publicat el 27 de juliol de 2011 a les 17:43
"Per damunt dels colors polítics hi ha una voluntat comuna de treballar tots junts per tal de donar solució a assumptes capdals per a la nostra comarca. Éstem parlant d'una zona amb més de 900 mil habitants, que aporta el 4 per cent del Producte Interior Brut (PIB) català i que, per tant, és un motor econòmic, no només de Catalunya, sinó també de l'Estat espanyol". En aquests termes s'expressava ahir la màxima autoritat municipal de Sant Cugat, Mercè Conesa, en el marc de la reunió que van mantenir, a Rubí, els diferents alcaldes i alcaldesses de la demarcació de Terrassa, per tal de tractar i aprofundir en aquells temes que es consideren crucials en aquestes poblacions del Vallès Occidental, entre els quals, es troben el de la sanitat i les infraestructures.

Precisament, en aquesta trobada, els assistents van prendre la decisió de demanar la celebració d'una reunió del Consell Rector del Govern Territorial de Salut del Vallès Occidental Oest, òrgan que aplega representants de la Generalitat de Catalunya i dels municipis, per tractar la situació de la sanitat pública en aquest àmbit territorial.

L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, va expressar el sentir general dels seus homòlegs de la demarcació destacant que "els ajuntaments volem opinar i prendre part en la presa de decisions relativa als ajustos econòmics que s'estan portant a terme en l'àmbit sanitari. Nosaltres coneixem el territori i sabem de primera mà quines són les necessitats dels nostres pobles i ciutats".

També va coincidir amb la resta d’alcaldes i alcaldesses a fer “una crida a la negociació, com ja s’està fent en alguns centres sanitaris, perquè és la via per evitar la pèrdua de llocs de treball i el tancament de serveis”.

Infraestructures
Els assistents a la trobada també van parlar de les grans obres pendents al territori i van acordar redactar un document que s’enviarà als Governs català i espanyol reclamant “que les infraestructures viàries i ferroviàries que afecten la demarcació estiguin dibuixades i en el calendari”. En aquest sentit, Navarro va afegir que això “és molt important per un territori com el nostre, que ha de continuar essent locomotora del país”. Entre aquestes infraestructures, l’alcalde de Terrassa va fer referència a l’estació del TGV, entre Rubí i Sant Cugat, i a l’enllaç de la xarxa ferroviària de l’àrea de Terrassa amb la línia que arriba a França per Ripoll i Puigcerdà.

Pel que fa al treball per a la dinamització de l’eix de l’E-9, Navarro va manifestar la seva intenció de contactar amb el nou govern d’Andorra, després que l’anterior decidís, l’estiu passat, implicar-se en aquest eix.

La trobada d’ahir va tenir lloc a l’edifici Rubí Desenvolupament d'aquesta ciutat vallesana i va comptar amb la presència dels alcaldes i alcaldesses de Terrassa, Rubí, Sant Cugat, Matadepera, Rellinars, Sant Quirze del Vallès, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls. Els de Castellbisbal i Sant Llorenç Savall van excusar la seva presència.

Tots els participants van coincidir a remarcar la “utilitat d’aquestes trobades periòdiques que fem des de fa anys i que han servit, per exemple, per concretar la participació de l’àrea de Terrassa en la redacció del Pla Territorial Metropolità". Els alcaldes i alcaldesses també consideren que aquestes reunions permeten posar en comú estratègies per lluitar contra la crisi i treballar per la reactivació econòmica.