Foment social del català i millor manteniment del patrimoni industrial, entre les propostes de Junts al ple

El grup municipal també reclama la Ronda del Vallès i ajuts per al teixit associatiu a fer front als costos energètics

Meritxell Lluís i Montserrat Caupena, presentant les propostes de resolució pel ple d'octubre
Meritxell Lluís i Montserrat Caupena, presentant les propostes de resolució pel ple d'octubre | Cedida
27 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 12:45h
De cara al ple municipal d'octubre d'aquest divendres, el grup polític Junts per Terrassa ha presentat quatre propostes de resolució. La primera és el foment de l'ús social del català, que Montserrat Caupena, regidora del partit i número 2 a la llista electoral per a les pròximes eleccions municipals, ha destacat que el partit es troba "molt preocupat" per la situació de l'idioma a la ciutat i a Catalunya:

"El català ha anat retrocedint. els nostres joves i infants tenen sensació que el català és un instrument acadèmic, i no és així. Volem que recuperi el seu ús social. Només el 40,6% de converses a l'hora del pati en instituts de zones urbanes de Catalunya són en català", ha explicat la regidora, que també ha comentat que al sector social la situació tampoc és gaire millor. Així, Montserrat Caupena es refereix a les cartes dels restaurants que estan només en castellà, o al personal que atén al públic i no disposa de competències lingüístiques per atendre els catalanoparlants. JxT demana que el català s'empri en tots els serveis públics.  

Millorar el manteniment del patrimoni industrial, i així, dels edificis emblemàtics de la ciutat, és una proposta que JxT ha posat sobre la taula aprofitant la Setmana del Turisme Industrial. Meritxell Lluís, regidora del partit i alcaldable de Junts per a les pròximes eleccions municipals, ha destacat les raons per a la proposta i ha demanat un pla de xoc per mantenir els edificis patrimonials:

"Tenim un patrimoni industrial molt ric, però no el podem lluir ni preservar si no és manté correctament. Creiem que alguns edificis emblemàtics denoten deixadesa, com les columnes exteriors del Teatre Principal, el pont de Sant Pere, xemeneies de la Plaça Didó i les de la Plaça Ricard Camí, i els tòtems que expliquen quin és cadascun d'aquests edificis emblemàtics estan fets malbé", ha exposat la regidora, que ha afegit: "L'estat lamentable del monument de la Dona és terrible". 

Pel que fa a ajudar al teixit associatiu a fer front als costos energètics, Meritxell Lluís ha dit que cal "Ajudar qui ajuda". "Tenim un teixit social i comunitari molt important a la ciutat que està patint un sobrecost dels subministraments energètics, que minva la capacitat de reacció i la feina transformadora a la ciutat", ha destacat la regidora. Així, el grup municipal demana un pla específic per ajudar a les entitats socials, culturals i esportives i també unes ajudes extraordinàries per a la transició i la millora de l'eficiència energètica. 

Com en altres ocasions, la Ronda del Vallès ha estat motiu de debat. JxT ha proposat una nova reclamació de la infraestructura amb motiu de la presa de poder del nou conseller de Territori, Juli Fernández, amb el canvi de govern, i la incertesa que comporta el saber si la Ronda tirarà endavant o no. "El concepte de Quart Cinturó ha quedat completament descartat, volem una ronda que lligui els sistemes urbans de Terrassa i Sabadell i ens permeti alliberar la tensió que hi ha a carrers com Arquímedes, Galileu i Antoni Mas Adei", ha esmentat Meritxell Lluís. 

A més, el grup municipal també va presentar a la Junta de portaveus una moció per reclamar més finançament per als Ajuntaments, ja que reclama que és "insuficient". Així, el partit insta al Govern de la Generalitat a impulsar "de manera urgent" la Llei de Governs i finances local, per concretar un nou marc jurídic de competències i recursos. JxT insta al Govern central a "replantejar de manera estructural el finançament dels ens locals", tal i com ha avançat Meritxell Lluís.