«No pararem fins a aconseguir la Ronda Nord. Hem demanat una reunió amb Aragonès»

Els municipis de l'Arc Metropolità han demanat que s'escolti el territori, que la Generalitat «mogui fitxa» respecte la Ronda Nord, més finançament per als ens municipals i suport per tractar les ocupacions conflictives

Els alcaldes i alcaldesses del territori a la Sala de Govern de l'Ajuntament de Terrassa
Els alcaldes i alcaldesses del territori a la Sala de Govern de l'Ajuntament de Terrassa | Marina Torras
23 de novembre del 2022
Actualitzat a les 15:23h
L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ho ha deixat ben clar després de la reunió de l'Assemblea de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità, constituïda des de fa un any i que ha tingut lloc aquest dimecres a l'Ajuntament de Terrassa: "No pararem fins a aconseguir la Ronda Nord. Hem demanat una reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès". 

La infraestructura viària que connectaria Terrassa, Sabadell i Castellar del Vallès i que va ser aprovada al Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV) ha estat una prioritat des de la creació de l'Arc, que trontolla des que Juli Fernández, nou conseller de Territori, va arribar al càrrec.

Ballart ha anunciat que l'Assemblea d'aquest matí ha aprovat, amb unanimitat de totes les parts presents -Marta Farrés, presidenta de l'Arc i alcaldessa de Sabadell, els dos vicepresidents i alcaldes de Martorell i Vilafranca del Penedés, Xavier Fonollosa i Pere Regull, respectivament i Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers- reclamar la Ronda Nord, la presència de Fernández al Consell d'Alcaldes i Alcaldesses del pròxim 1 de desembre -que s'ha confirmat- i una trobada amb Aragonès, a l'espera que se'ls concedeixi. A més, també requeriran una reunió amb el conseller d'Universitats Joaquim Nadal, pel seu coneixement de l'àrea i amb l'esperança d'obtenir el seu suport. 

"Volem respecte pel territori, respecte per aprovar un acord impulsat fa dos anys i que s'hauria d'haver tirat endavant el 10 de juny, però les parts que es requerien de la Generalitat no es van presentar", ha anunciat l'alcalde de Terrassa, referint-se a quan el Govern va plantar la Ministra de Transports, Raquel Sánchez. "Vam complir tots els paràmetres que requeria la Generalitat, oferint el finançament de l'Estat i les competències del Govern català per decidir el traçat, juntament amb el territori. Ara, cal que la Generalitat mogui fitxa", ha afegit Marta Farrés. 

Una millora del sistema ferroviari seria insuficient
Davant la preferència de Juli Fernández de fomentar el sistema ferroviari català davant de la Ronda Nord, Marta Farrés ha declarat que no discriminen cap de les dues coses, però que la infraestructura viària és més urgent: "Una sola infraestructura no ens resol els problemes. Tot el trànsit que ve de polígons i transporta mercaderies, que representa una gran part de la indústria del Vallès, no es pot resoldre amb més línies ferroviàries. Cal prioritzar, i ara mateix és més necessària la Ronda Nord". 

"Demanem una llei que millori el finançament local"
A més, els municipis de l'Arc han aprovat una resolució per demanar una llei que millori el finançament local, ja que es troben amb dificultats a l'hora d'aprovar els pressupostos del 2023.

"Si no tenim aquest augment de recursos, molts serveis que oferim als nostres ciutadans es poden quedar mermats. No és només una demanda de l'Arc, sinó de tots els municipis", ha esmentat Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell. "Hem apujat entre un 0 i un 3% les taxes dels ciutadans, i no volem apujar-les més. Tota la resta ho haurem d'assumir nosaltres. Demanem corresponsabilitat a les administracions", ha afegit Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedés. 

Segons els presents durant l'Assemblea, el balanç de l'Associació de Municipis de l'Arc durant aquest any ha estat molt positiu. "Hem aconseguit traslladar problemes que preocupen la ciutadania a l'agenda política", ha manifestat Ballart, mencionant els 1.500 habitatges protegits aconseguits en els municipis de l'Arc Metropolità de Barcelona i les accions per reivindicar més suport a l'hora de tractar ocupacions conflictives, com la presència al Congrés de Diputats perquè es modifiqui la legislació i permetre els desallotjaments en 48 hores.