Abad aposta per la reordenació del mapa patronal

Organitzacions sectorials i territorials veuen amb bons ulls la concentració d'esforços

Publicat el 08 de setembre de 2009 a les 23:33
La fusió de les patronals catalanes era una de les notícies més esperades dels últims anys en el món empresarial català, d'ençà que els serrells de l'operació van dinamitar l'últim intent, l'any 2003. Agents socials i empresarials del país han valorat a l'AVUI el que suposarà la unitat patronal per al país en l'actual crisi econòmica. També ho ha fet el govern, a través del conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, que creu que "qualsevol pas cap a la unitat és bo. El que no era bo eren les pugnes que hi havia". Adverteix, però, que no s'ha de diluir la pluralitat de necessitats entre grans empreses i petites: "La unió, i la diferència dins la unió, és el que farà més potent l'empresariat català".

Les organitzacions empresarials sectorials i territorials catalanes, moltes associades a Foment, valoren positivament la unió amb Pimec tot i que admeten que no està sent una operació fàcil. Antoni Abad, president de la patronal egarenca Cecot, assegura que la manca de detalls sobre el procés d'unió "ha inquietat alguns sectors". No obstant, és favorable a la unió: "Sempre hem compartit la màxima que una reordenació del mapa patronal és raonable". El president de la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya, Rafael Romero, creu que "la idea és bona; el que cal és veure com s'articula". Si més no, confia en l'èxit de l'operació perquè "en un moment de crisi, els interessos dels empresaris estaran més ben representats en el diàleg amb govern i sindicats". Antoni Marsal, president de la Unió Metal·lúrgica de Catalunya, creu que la unió "és positiva perquè pot aportar una millor perspectiva de futur i les pimes estaran més ben representades".

Però no tot són flors i violes, entre els empresaris. El secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, condiciona l'èxit de la unió: "Si som capaços de provocar aquesta entesa, perfecte, però Pimec ha de canviar d'estratègia a Espanya, on s'ha aliat amb agrupacions d'autònoms contràries a la CEOE. Si no, no s'entendria que tirés endavant la fusió".

Els sindicats, que són els que han de seure a la taula amb les patronals per negociar convenis i condicions laborals, admeten que la unió de Foment i Pimec els simplificarà la feina d'interlocució, però reconeixen també altres beneficis. Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO de Catalunya, valora que "si la patronal fa més de patronal i ajuda les empreses en el context de crisi, ajudarà el teixit productiu català i els treballadors". El seu homòleg a la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, creu que "porta estabilitat, unificació de criteris, més interlocució, i això és positiu". A més, celebra que "Pimec es pot incorporar a la negociació col·lectiva, i això enriquirà les taules de negociació". Antònia Gil, secretària general de la USOC, espera que "Pimec, que ha estat la patronal de més èxit entre les pimes, no perdi aquest sentit". Josep Maria Rañé, president del CTESC, òrgan assessor format tant per patronals com per sindicats, creu que "és una bona notícia perquè referma la representació de l'empresa catalana i aporta valor afegit al teixit productiu català".