El Govern i les principals operadores de telefonia mòbil de l'Estat han signat aquest dimecres un protocol per millorar el nivell i la qualitat de la cobertura al conjunt del territori. En el marc del Mobile World Congress (MWC) que se celebra a Barcelona, el secretari general del Departament d'Empresa i Ocupació, Enric Colet, ha assenyalat que "encara hi ha zones fosques de cobertura que el ciutadà corrent pateix cada dia" i que això és incompatible amb acollir un esdeveniment com el MWC. Colet ha indicat que la culpa no és de les operadores de telefonia, que sovint tenen a punt les inversions en infraestructures, sinó de les dificultats administratives que es troben les companyies per instal·lar antenes.
Colet ha assenyalat que és "feina de les administracions públiques" facilitar que les empreses puguin invertir en la xarxa de telefonia que finalment utilitzen els ciutadans i les empreses. "La cobertura és deficient, començant per Barcelona, i el mateix alcalde Trias s'ha queixat. La ciutat no està a l'alçada del que demanden els usuaris i tenim queixes", ha assenyalat el secretari general del Departament, "si això és així a la capital, imagineu-vos al territori, amb una orografia tant complexa com la catalana per al desplegament de la radiofreqüència".
Per la seva banda, el director de Vodafone a Catalunya, Albert Bioxadé, ha lamentat que Barcelona tingui una de les normatives "més exigents de l'Estat, d'Europa i del món" en matèria d'instal·lació d'antenes de telefonia.
Tot i que no han donat xifres concretes de la inversió que representarà la posada en pràctica d'aquest protocol, les empreses i l'administració catalana s'han compromès en materialitzar-les de manera "creixent" en els propers anys.
Substituir les antenes antigues
En moltes ocasions, no es tracta d'instal·lar més antenes, sinó de substituir les antigues per altres de noves més eficients, ha indicat Colet, que ha considerat que s'ha de fer compatible el paisatge amb altres interessos socials com les telecomunicacions. El responsable del Govern també ha recordat que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha emès informes assegurant que les antenes de telefonia mòbil no tenen cap incidència sobre la salut.
A la signatura del protocol hi ha participat el director general de Telecomunicacions del Govern, Carles Flamerich, el director de Vodafone a Catalunya, Albert Bioxadé, el secretari general d'Empresa i Ocupació, Enric Colet, el director de Telefonica a Catalunya, Lluís Castells, la directora d'Orange a Catalunya, Mònica Sala, i el director de Yoigo a Catalunya, José María Torronteras.
L'organització del MWC no es queixa
Malgrat les carències apuntades, Colet ha explicat que la GSMA, organitzadora del MWC, no s'ha queixat en cap moment de la cobertura, ja que durant el congrés es despleguen dispositius que mantenen un servei "extraordinari". Tanmateix, ha explicat que el Govern i les operadores han signat el protocol per millorar la cobertura ja que "no tindria sentit que no fóssim líders en això si som la capital del mòbil".
Acord per evitar les «zones fosques» de cobertura mòbil
"Encara n'hi ha", reconeix el Govern, que ho veu incompatible amb acollir actes com el MWC
Ara a portada
Publicat el 29 de febrer de 2012 a les 16:41