Així és el nou material creat per la UPC que revolucionarà el sector de la construcció

Fet a partir de residus tèxtils, és ignífug i contribueix a reduir l’impacte ambiental

Els investigadors del TECTEX amb el nou material
Els investigadors del TECTEX amb el nou material
Nació
06 de febrer de 2024, 17:02
Actualitzat: 17:02h
El grup de Recerca en Tecnologia Tèxtil (TECTEX) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) -ubicada a Terrassa- ha dissenyat un nou material per a la construcció elaborat a partir de residus tèxtils. Una creació que millora les propietats del fibrociment i resulta més flexible i resistent que d’altres materials utilitzats en el sector.

A més a més, fet a partir de residus tèxtils també presenta propietats ignífugues i contribueix a reduir l’impacte ambiental. Els investigadors han explicat que inicialment van utilitzar fibres naturals per fer els assajos, però que davant els milions de tones de residus tèxtils que acaben incinerats a tot el món van optar per utilitzar roba usada per crear un material que millorés les propietats del ciment.

Per assegurar unes característiques òptimes, s'han hagut d’optimitzar teles no teixides perquè actuessin com a reforç dins del ciment. Un cop obtingut el teixit no tèxtil, es barreja amb el ciment i altres addiccions minerals i se sotmet a un procés de laminació, deshidratació, premsat i curat. Els investigadors han apuntat que cada peça fabricada amb el nou material té un 30% de fibra tèxtil aproximadament, el que vindrien a ser unes 30 samarretes per metre quadrat.

Així, destaquen que aquest multimaterial "conjuga allò bo del ciment, la seva resistència i durabilitat, amb una fibra tèxtil que li aporta aquestes propietats de flexibilitat i absorció de l’energia que el fan diferent a la resta". Des de la posada en marxa del projecte, ja s'han aconseguit fabricar panells de façanes, teules, rajoles per a paviments i sistemes de reforç de maçoneria afegint al ciment teles fetes a partir de fibres tèxtils provinents de residus de roba. De cara al futur, l'objectiu és trobar la manera de mecanitzar el procés industrial amb màquines especialitzades.

El projecte ha estat finançat per l’Agència Estatal d’Investigació (AEI) i ha rebut el premi al millor projecte d’innovació sostenible convocat per la Federació Internacional de Manufacturers Tèxtils (ITMF).