El forn de calç de Can Bonvilar i l’Àrea del Pi Gros, reformats

L'Ajuntament ha dut a terme obres de millora en aquests dos espais naturals

Publicat el 18 de gener de 2011 a les 16:11
Les obres de millora del forn de calç de Can Bonvilar i l’Àrea del Pi Gros ja han finalitzat. Aquestes dues actuacions, que l'Ajuntament ha executat a través del Pla d’Ocupació de Manteniment dels Entorns, tenien l’objectiu de facilitar la utilització d’aquests espais per part de la ciutadania. Els dos espais naturals es troben connectats entre sí a través del camí del Torrent de la Betzuca.

Amb les obres realitzades al forn de calç de Can Bonvilar s’ha instal·lat una barana perimetral per tal de protegir el seu entorn, especialment la cambra de cocció. També s’ha posat una reixa de ferro a la boca del forn de calç per millorar la seguretat. Aquestes millores han anat acompanyades de la col·locació d’una placa de ruta que guia els visitants des de l’aparcament del Centre d’Informació Ambiental de Bonvilar (CIAB) fins el mateix forn de calç. També s’ha posat un plafó on s’explica detalladament la metodologia que es va seguir durant la intervenció arqueològica realitzada l’any 2009 amb l’objectiu de recuperar el forn de calç i donar-lo a conèixer a la ciutadania.

El forn de calç de Can Bonvilar s’utilitzava entre els segles XIX i XX per calcinar les pedres de calç i deshidratar-les per poder obtenir un sulfat de calci semihidratat. Un cop acabat el procés, que durava d’entre 4 i 7 dies, es retiraven les pedres per la porta i es desfeien manualment amb corrons o amb molins manuals. Amb el procés de cocció, la calç adquiria propietats químiques que la feien més apta per a la construcció. En el nou plafó situat al seu costat es pot veure l’estructura interior del forn així com imatges del treballs arqueològics realitzats.

Treballs a l’Àrea del Pi Gros
Pel que fa a l’Àrea del Pi Gros, les actuacions realitzades han permès crear una petita zona d’estada per als visitants d’aquesta zona, en la qual hi ha una pineda amb pins de grans dimensions que estan inclosos en el Catàleg de Paratges d’Interès Natural i Paisatgístic de Terrassa. S’han col·locat dos bancs de fusta certificada i s’ha creat una zona d’aparcament amb 10 places marcades amb travesses de fusta per tal de facilitar la utilització de l’espai.

Els treballs de millora han anat acompanyats de la instal·lació d’una placa amb informació dels camins que es poden trobar al voltant del paratge de l’Àrea del Pi Gros. També hi ha quatre pictogrames advertint de la prohibició de fer foc, llençar deixalles, malmetre la vegetació o circular camp a través en aquest punt.