El grup del PSC de Navarro, a punt del trencament

Tensa reunió de quatre hores que acaba sense acord per definir el vot de la declaració sobiranista. Els crítics, favorables al Sí al text de CiU, ERC i ICV, es solleven contra l'aparell

Publicat el 22 de gener de 2013 a les 20:35
Lucena, després de la llarga dreunió. Foto: Núria Julià

"Tensió", "molta discussio", "agror" i "debat més viu que intens". Així han definit fonts del grup parlamentari del PSC la reunió de quatre hores en la que han participat aquesta tarda al Parlament per decidir la seva posició sobre la declaració de sobirania de Catalunya que el ple votarà demà. I la decisió encara no s'ha pres. Una nova reunió demà a les nou del matí haurà d'acabar de perfilar la posició dels socialistes que ara com ara és d'una forta divisió interna que implicaria, fins i tot, el trencament de la disciplina de vot si l'opicó del PSC és votar no a la moció conjunta de CiU,ERC i ICV-EUiA.

De fet, més que una cimera es podria considerar un cisme, entre més d'un terç de diputats i la resta del grup parlamentari. El primer grup seria favorable a votar "sí" a la proposta de CiU, ERC i ICV-EUiA. Un grup de crítics format per Joan Ignasi Elena, Àngel Ros, Juli Fernández, Marina Geli, Rocío Martínez Sampere, Xavier Sabaté o Núria Ventura que s'hauria enfrontat obertament a  la direcció del grup parlamentari, dirigit per Pere Navarro, Maurici Lucena i Jaume Collboni, i també al politburó del PSC, -representat aquest vespre per l'omnipotent alcalde de Cornellà, Joan Antoni Balmón-, per defensar postulats de reconeixement de sobirania. 

Acabada la reunió, el portaveu socialista, Maurici Lucena, ha insistit que continuaran negociant fins al darrer moment per poder "restablir" el sanderi a la cambra i tornar al camí de la "legalitat". És a dir, retirar el concepte de "sobirania" de la declaració. Una postura que implicaria votar a favor de la resolució presentada pel PSC i votar "No" a la del tripartit sobiranista. Una línia estratègica que ha sollevat als crítics que no volen quedar apartats del procés català que enceta aquesta declaració i que fa plantejar als crítics en trencar la disciplina de vot perquè volen matenir el "Sí" a la declaració conjunta "fins al final".