El pi ja està plantat i a punt per als grimpaires

Divendres van començar les Festes de Sant Sebastià de Matadepera, que s’allargaran fins dilluns vinent. Al programa, que té el pi com a protagonista, hi ha una cinquantena d’actes per a tots els gustos

Publicat el 17 de gener de 2011 a les 20:53
Des d’ahir, el pi presideix la plaça de Cal Baldiró de Matadepera. I és que ell és el protagonista de les Festes de Sant Sebastià, copatró del municipi, que van començar divendres passat i acabaran dilluns vinent, 24 de gener. Dissabte passat, després d’un sopar popular, els traginers van baixar el pi fins a la plaça, acompanyats per la Xaranga Festival. L’endemà al matí, els habituals peladors el van escorçar tal i com es feia abans, amb la destral catalana, per deixar-lo a punt per ser plantat i preparar-lo per ser grimpat. Una estona després es va procedir a la tradicional Plantada del Pi, símbol del repte entre la natura i el treball de l'home.

Malgrat que les activitats a l’entorn del pi són les més emblemàtiques d’aquestes festes, no són les úniques. De fet, la Germandat de Sant Sebastià, l’entitat organitzadora de la festa, ha preparat una cinquantena d’actes. La majoria es concentren en els dos caps de setmana de la celebració, però al programa hi ha propostes per a cada dia. Avui dilluns, per exemple, l’alpinista i reconegut escalador Jordi Pons oferirà una conferència al Casal de Cultura en la qual repassarà la seva trajectòria i es projectarà un audiovisual de muntanya. I demà, al mateix lloc, es farà una taula rodona amb els precursors de les festes amb l’objectiu que es produeixi un intercanvi d'experiències, vivències i anècdotes.

Dissabte arribarà un dels plats forts de les festes, el Gran Concurs de Grimpaires del Pi de Sant Sebastià, on tothom busca el mateix: el pernil. Es començarà amb el concurs infantil i a continuació es donarà pas a la resta de categories acabant, com sempre, amb els millors grimpaires dels anys anteriors. Al certamen el seguirà un tastet de mongetes del ganxet. A la tarda hi haurà xocolatada i jocs populars per a petits i grans i, a la nit, el pavelló acollirà el Ball de Sant Sebastià, que anirà a càrrec de l’Orquestra Montecarlo .

Una jornada variada
Diumenge hi haurà un ampli ventall d’activitats. El dia començarà amb un concurs de trial i continuarà amb l’Ofici Solemne de Sant Sebastià, una cercavila pels carrers més cèntrics del poble, i el “Ball de l’Arbre”, entre d’altres. A la nit, els Mariners de Riera oferiran havaneres a l’Hotel. El final de la festa arribarà l’endemà, dilluns, dia en què es procedirà a la Retirada del Pi. Els matadeperencs s’acomiadaran així de les Festes de Sant Sebastià fins l’any vinent.

Una llarga tradició
La devoció a Sant Sebastià és molt antiga. La llegenda de la seva intervenció prodigiosa a l’hora d’aturar una epidèmia de pesta a Roma l’any 680 el va fer popular, sobretot a partir de les diferents onades que assolaren Europa al final de l'Edat Mitjana i als segles posteriors. L’any 1900 es va crear la Germandat de Sant Sebastià de Matadepera. Des del seu 75è aniversari, l’entitat organitza una gran festa pels voltants del 20 de gener (dia de Sant Sebastià), que alguns consideren la més important del poble. Cada any preparen activitats noves. Com explica l’actual president de la germandat, Joan Garcia, “la principal novetat d’enguany ha estat l’exhibició d’esports rurals bascos”, amb la participació d’aizkolaris (talladors de troncs) i d’aixecadors de pedres.