El premi Foro Ibérico del PVC es lliura a Terrassa

Una proposta per substituir un plastificant nociu per a la salut i una investigació sobre la valorització dels residus de PVC que recobreixen els cables elèctrics, guanyadores

Publicat el 14 de gener de 2014 a les 15:22
Agnes Zoller, investigadora de la Universitat d’Alacant i Edgar Franco, investigador del Centre Català del Plàstic (CCP) han estat els guanyadors del Premi Foro Ibérico del PVC a la seva desena edició. El premi, dotat amb 2.000 euros, es lliurarà el proper dia 15 de gener les 12,15 al Vapor Universitari de Terrassa. Assistiran  l’acte de lliurament del premi la  secretaria del Foro Ibérico del PVC, Beatriz Meunier; el regidor de Universitats de l’Ajuntament  de Terrassa, Juan Antonio Gallardo; la directora del CCP, Mª Lluïsa Maspoch, i un representant de la UPC
 
El treball premiat d’Agnes Zoller
El ftalat és un  tipus de plastificant que s’utilitza per flexibilitzar el PVC i que es fa servir, per exemple, en la fabricació de joguets o de cables elèctrics. Aquests plastificants són nocius per a la salut i poc amigables amb al medi ambient. La investigadora de la Universitat d’Alacant Agnes Zoller ha experimentat la combinació de 20 tipus diferents de plastificants amb PVC i ha arribat a la conclusió de que el ftalat es por substituir per altres productes no nocius que actuïn sobre el PVC per fer-o flexible.

El treball premiat d’Edgar Franco
Quan un cable elèctric ja no s’utilitza, el coure es por reutilitzar, però el plàstic que el recobreix, és molt difícil de reciclar actualment. Aquest residu plàstic no es revaloritza i es llença a abocadors específics. Aquest plàstic, a més, està fabricat amb una barreja de diferents components i el seu reciclatge és molt costós i complex. Edgar Franco, investigador del Centre Català del Plàstic (CCP) ha realitzat diferents barreges del residu plàstic dels cables elèctrics amb diferents components de PVC per analitzar el seu comportament mecànic. Els resultats d’aquesta investigació mostren que la resistència i la ductilitat disminueixen quan s’augmenta el contingut d’aquest residu. Aquest treball és un primer pas en la millora de les propietats mecàniques en l’aprofitament dels plàstics provinents de cables elèctrics i per tant l’inici d’un mètode viable per dotar-los de valor quan ja no serveixen.

El Centre Català del Plàstic, un centre d’excel·lència reconegut
El Centre Català del Plàstic (CCP), creat l’any 1996 a Terrassa  i dirigit actualment per Mª Lluisa Maspoch, és un centre públic de recerca i desenvolupament de caire consorciat, integrat per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Terrassa i la Universitat Politècnica de Catalunya, juntament amb les associacions més representatives del sector  industrial del plàstic.
 
El CCP és un instrument  de millora per a les empreses d’aquest sector i articula la seva activat al voltant de la formació tècnica, la millora contínua, la difusió de la innovació tecnològica i la promoció de la internacionalització de l’activitat empresarial. Actualment, al CCP hi treballen 30 persones, 10 dels quals són doctors, distribuïdes en quatre àrees tècniques d’extrusió, injecció, enginyeria, reciclatge i caracterització  del plàstic; en  l’’area de gestió i en  l’àrea de formació. Aquest grup pertany a la xarxa de centres d’Innovació Tecnològica de la Generalitat de Catalunya.


Més informació a
www.upc.edu/ccp
www.aboutpvc.org